BM Suriye Temsilcisi: Suriyeli Muhalifler, Savaşta Zafer Kazanamadıklarını Artık Kabul Etmeliler

  • 08 Eylül 2017
  • 1.104 kez görüntülendi.
BM Suriye Temsilcisi: Suriyeli Muhalifler, Savaşta Zafer Kazanamadıklarını Artık Kabul Etmeliler

BM Suriye özel temsilcisi Stafan De Mistura, Suriyeli muhalifler bu savaşta zafer kazanamadıklarını artık kabul etmeleri gerektiğini açıkladı.

6 Eylül Çarşamba günü Cenevre’de bir açıklama yapan BM Suriye özel temsilcisi Stafan De Mistura, Suriyeli muhalifler bu savaşta zafer kazanamadıklarını ve bundan sonra siyasi bir çözüm yolu bulmayı düşünmeleri gerektiğini artık kabul etmeleri gerektiğini açıkladı.

De Mistura, Suriye krizinin çözümü için tek yol, uzun vadeli bir siyasi çözüme ulaşmak olduğunu kaydetti.

Gerçek zafer ancak bu şekilde kabul edilebileceğini kaydeden De Mistura, aksi takdirde Suriye’de gelecek on yılda sürekli partizan savaşlarına şahit olacaklarını ve bu ülkenin yeniden imarı söz konusu olamayacağını vurguladı.

BM Suriye özel temsilcisi De Mistura’nın bu açıklamasını bir kaç açıdan ele almak gerekir. De Mistura Suriyeli muhaliflere bu savaşın onlar için hiç bir getirisi olmadığını söyledi, ancak esas soru şu ki, dünyanın 80 ülkesinden gelen ve hiç bir şiddeti uygulamaktan çekinmeyen teröristlerin dayattığı bu savaş, Suriye milleti ve devleti için de mi hiç bir getirisi olmadığıdır.

Suriye’de başta Şam olmak üzere seyrek sayıda kentin dışında diğer kentler ve bölgeler altı yıl süren savaş yüzünden birer enkaza dönüştü, öyle ki şimdi Suriyeli mülteciler dünyanın en büyük mülteci nüfusu olan Filistinli mültecileri geride bıraktı.

Suriye savaşında ölü ve yaralı sayısı hakkında kesin ve net bilgi bulunmuyor, ama bu savaşta en az 300 bin kişinin öldüğü ve yüz binlerce kişinin de yaralandığı ifade ediliyor. Bu savaş yüzünden Suriyeli şimdiki çocukların geleceği mahvoldu ve bu ülkenin milli kimliği ve milli kültürü de yok edildi. Oysa Suriye nizamı bu savaşta BM bildirgesinin 51. Maddesi uyarınca ancak meşru savunma yaptı. Fakat BM özel temsilcisi De Mistura Suriye nizamını muhaliflerle yan yana koyup Şam yönetimine de bu savaşın onlar için askeri menfaati olmayacağını bilmesi gerektiğini söylüyor.

Suriye savaşının altı yol boyunca yaptığı tüm yıkım ve tahribata rağmen BM Suriye özel temsilcisi De Mistura şimdi Suriyeli muhaliflere bunca yıkımın ardından bu krizi siyasi yollardan çözmeye öneriyor. Oysa asıl soru şu ki Suriye’ye altı yıl boyunca yıkım ve ölüm dayatan ve şimdi stratejileri bozguna uğrayan ve tam hezimet eşiğine gelen bu caniler Suriye’nin iktidar yapısında yeri olabilir mi? Gerçekte De Mistura Suriyeli muhaliflere silahla elde edemediklerini şimdi siyasi müzakere yolu ile elde etmeye çalışmaları mesajını viriyor. Bu mesajın tam da Cenevre’de Suriye müzakerelerinin yeni turu başlayacağı bir sırada verilmesi dikkat çekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.