BM: Suudi Arabistan, Yemen’de Açlığı Pazarlık Aracı Olarak Kullanıyor

  • 17 Ocak 2018
  • 957 kez görüntülendi.
BM: Suudi Arabistan, Yemen’de Açlığı Pazarlık Aracı Olarak Kullanıyor

BM raporunda, Suudi Arabistan’ın Yemen savaşında açılık tehdidini bir pazarlık unsuru olarak kullandığını duyurdu.

Amerikan CNN televizyon kanalı, BM’nin Yemen ile ilgili Güvenlik Konseyi’ne sunduğu rapordan yeni ayrıntıları paylaştı.

BM raporunda; Suudi liderliğindeki koalisyonu Yemen savaşında beşeri zayiatın önlenmesi için yeteri kadar girişimde bulunmadığı için eleştirmiştir.

Raporun devamında BM, Suudi Arabistan’ın Yemen halkına insani yardımların gönderilmesine engel olduğunu belirterek, koalisyonun açlık tehdidini Yemen savaşında bir pazarlık aracı olarak kullandığını kaydetmiştir.

BM uzmanları raporun başka bir bölümünde; Suudi koalisyonun 10 hava saldırısında yüzlerce kişinin öldüğünü hatırlatarak, Suudi koalisyonun çocuk ölümlerinin azaltılması için aldığı tedbirlerin büyük ölçüde yetersiz olduğunu belirtmiş bulunuyorlar.

Raporda ayrıca; ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan’ın, Suudi Arabistan’a fırlatılan füzelerin İran menşeli olduğuna dair iddiaları tekrarlanmıştır.

Raporda, Suudi Arabistan’a fırlatılan füzelerin parçalarının İran’a ait olduğu ileri sürülürken ancak Yemen ordusu ve halk güçlerine balistik füze tedarikini hangi ülke yaptığına dair bir değerlendirme yapmış değildir.

BM uzmanları, 79 sayfalı raporun başka bir bölümünde; İran’ın Yemen’e silah satışını yasaklayan 2216 sayılı kararnameye uymadığı iddiasında bulunmuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yaklaşık bir ay önce bir füze parçası önünde düzenlediği basın toplantısında açık biçimde, BM’yi İran’ı bu teşkilatın silah kararnamelerini ihlal etmekle suçlamaya teşvik için çalışmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.