BM’nin Ensarullah’ın dürüst çabalarını takdir etmesi

  • 03 Ekim 2018
  • 1.711 kez görüntülendi.
BM’nin Ensarullah’ın dürüst çabalarını takdir etmesi

BM genel sekreteri Yemen işleri özel koordinatörü Martin Griffiths pazartesi yaptığı açıklamada Ensarullah hareketinin Yemen ile ilgili Cenevre görüşmelerinin başarısızlığından sorumlu olmadığını söyledi.

Griffiths ayrıca Yemen Ensarullah hareketi genel sekreteri Abdulmelik Bedreddin el-Husi’nin da dürüst biri olduğuna işaretle, söyledikleri her şeyin doğru olduğunu söyledi. Bilindiği gibi Yemen krizinin aşılması için şimdiye kadar düzenlenen siyasi görüşmeler Suudi Arabistan ve müttefiklerinin sabotajları ile başarısız kalmıştır.
Dünya toplumunun Yemen krizinin aşılması için tek yolun Yemen gerçeklerine dikkat edilmesi zarureti nedeni ile, Yemen halkının ülkelerinin geleceği konusunda karar alma yetkileri olmasına dikkate edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede BM genel sekreteri özel temsilcisi de halk arasında büyük desteği olan Ensarullah hareketinin Yemen halk direnişi lideri olarak, her türlü barış görüşmesine katılma zaruretinin altını önemle çiziyor. Cenevre müzakerelerinin 6 eylül tarihinde BM’nin denetiminde Cenevre’de düzenlenmesi bekleniyordu, fakat Arabistan, Yemenli heyetin Cenevre’ye gitmesine engel olunca müzakereler iptal edildi.
Yemen inkılap komite başkanı Muhammed Ali Husi yaptığı açıklamada BM temsilcisinin Yemen barış sürecinde olumlu tavır sergilediğine işaretle, “fakat saldırgan Suudi koaliyonun Ensarullah heyeti uçağına izin vermemesi ve eskiden olduğu gibi gereken taahhütlerini yerine getirmemesi nedeni ile onların insan haklarını ihlal eden şiddet ve radikalizm yanlısı terörist ülkeler olarak Yemen halkının acılarının son bulma yoluna engel oluşturduklarının açıkça görüldüğünü; şimdi ise saldırgan ülkelerin barışa karşı muhalefetinin daha da belirginleştiğini” söyledi.
Yabancı güçlerin ve özellikle Arap yönetimleri ve batılı hükümetlerin müdahaleleri ayrıca destekledikleri Yemenli grupların sabotajları şimdiye kadar yemem barış müzakerelerinin sonuca ulaşması ve dolayısı ile bu ülkede krizin son bulmasına engel olmuşlardır. Fakat Yemen’e son 3,5 yılda dayatılan savaş, Yemen halkının inkılabını yok etmezken üstelik yerli savunma ve askeri sanayinin ilerlemesi ve Suudi koalisyon güçlerinin kabusu olmasına sebep olmuştur.
Bu yüzden Yemen savaşında kendini çıkmazda gören Suudi Arabistan koalisyonu kendini görünüşte barış yanlısı gösteriyor fakat pratikte çeşitli bahanelerle barış müzakerelerini çıkmaza sürükleyerek Yemen güçlerine saldırmak için zaman kazanmaya çalışıyorlar.
Fakat BM Yemen temsilcisi Martin Griffiths’in tutumundan, Suudi koalisyonun kendi siyasetlerini dünyaya kabul ettirmede başarısız kaldığını ve dünyanın da Yemen barış müzakerelerinin başarısızlığından, savaş yanlısı ve müdahaleci siyasetleri nedeni ile Suudi rejimi sorumlu gördüğü anlaşılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.