Bosna Hersek Başkanlık Konseyi’nin Tahran temasları sürüyor

  • 30 Ekim 2016
  • 936 kez görüntülendi.
Bosna Hersek Başkanlık Konseyi’nin Tahran temasları sürüyor

Dün Tahran’da Seyyid İmam Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı ile görüşen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakır İzzet Begoviç, İslami Şura Meclisi Başkanı ve Nizam Maslahatı’nı Belirleme Konseyi Başkanı ile görüştü.

Dün Tahran’da Seyyid İmam Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı ile görüşen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakır İzzet Begoviç, İslami Şura Meclisi Başkanı ve Nizam Maslahatı’nı Belirleme Konseyi Başkanı ile görüştü.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı, İranlı üst düzey yetkililerle, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve terörizm başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldılar.

Seyyid İmam Ali Hamaney, dün Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’ni kabul etti.

Bu görüşmeden önce İzzet Begoviç, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile başbaşa görüşmede bulundu, ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bu ziyaret sırasında iki ülke arasında yeni işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Tahran temaslarının devamında Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani ile dün biraraya geldi.

İran İslam Nizamının Maslahatını Belirleme Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, İran ile Bosna Hersek arasında başta iktisadi olmak üzere bir çok alanda ilişkilerin geliştirilmesi için iyi bir potansiyelin mevcut olduğunu söyledi.

Görüşmede Ayetullah Haşimi, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesi için hiç bir kısıtlamanın olmadığını belirterek, Bosna Hersek’ten İran’la ilişkileri geliştirmek için gerekli planlamaları yapmasını istedi.

Bosna Hersek’i, İran’ın Avrupa’ya girişi için bir kapı olarak niteleyen Rafsancani, bu kapının turistleri ve işadamlarını yeterince cezbetmesini ümit etti.

Söz konusu görüşmede, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakır İzzet Begoviç de, Bosna Hersek halkı ve yetkililerinin geçmişte Bosna halkına yaptıkları yardımları ve muhabbeti hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Begoviç, İran’ın Ortadoğu bölgesinin güvenliğinin temininde etkili ve önemli bir ülke olduğunu belirterek, İran ve dünya toplumunun bölgedeki güvensizliği ortadan kaldırmalarını ümit etti.

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı’nın bir diğer ziyareti ise, İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani ile oldu.

Laricani dün Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakır İzzet Begoviç’le görüşmesinde yaptığı açıklamada, bölgede terörist olayların hızının siyasi çözüm yolunu zora soktuğunu ve maalesef tekfirci vahabi teröristleri besleyen ve eğitenlerin de bölgede ve dünyada terörist ve radikal hareketlerin tehlikeli boyutta artmasına neden olduğunu söyledi.

İran Meclis Başkanı, terörizmin bölgede gelişmesinin sebeplerine de işaretle, bunun başlıca nedeninin bazı güçlerin şom hedeflerine ulaşmak için tekfirci ve radikal örgütleri maşa olarak kullanmalarının olduğunu belirterek, bu grupların bir süre önce kontrolü kendi ellerine geçirdiklerini hatırlattı.

Bu görüşmede İzzet Begoviç de, İran’a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin iyi bir düzeyde olduğunu İran aleyhindeki yaptırımların kaldırılmasıyla ikili ilişkilerin daha da artması gerektiğini dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani’nin resmi daveti üzerine İran İslam Cumhuriyetine gelen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakır izzet Begoviç pazartesi günü ilk defa olarak Tahran’ı ziyaret ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.