Bugün İran İslam Cumhuriyeti günü

  • 31 Mart 2016
  • 923 kez görüntülendi.
Bugün İran İslam Cumhuriyeti günü
İran’da bundan 37 yıl önce böyle bir günde yani 1 nisan 1979 tarihinde İran halkının yekvücut olarak katıldığı referandumla, İran halkı, İran’ın yönetim şeklinin halkın desteğinde dine dayalı ”İslam Cumhuriyeti” olmasını kabul etti.

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu münasebetle yaptığı açıklamada, 1 Nisan tarihini, ‘İran İslam Cumhuriyeti’nin halkçı ve İslamiyetiyetçi olduğunun simgesi olarak niteledi.

Ruhani, dün Bakanlar Kurulu toplantısında 1 Nisan İslam Cumhuriyeti Günü münasebetiyle, İslam cumhuriyetinin kurucusu rahmetli İmam Humeyni’yi rahmetle yad ederken, İmam Humeyni’nin İslam inkılabının zafere ermesinin daha ilk günlerinden itibaren ülkenin yönetim sisteminin, halkın desteğinde dine dayalı İslam Cumhuriyeti olması için anayasanın hazırlanması için çalıştığını söyledi.

Bu arada İran İstihbarat Bakanlığı da, İran İslam Cumhuriyeti yönetimini bütün dünya ülkeleri için güzel ve başarılı bir model olarak niteledi.

İRNA’nın haberine göre, İran İstihbarat Bakanlığı, 1 Nisan İran İslam Cumhuriyeti günü münasebetiyle yayınladığı bildiride, 1 Nisan tarihini, İran halkının İslam inkılabı ve İslam Cumhuriyeti’yle yeniden beyatleşmesinin günü olarak nitelerken, İran halkının böyle bir günde 1979 tarihinde düzenlenen referandumda sandık başlarına giderek yüzde 98,2’lik bir oranla İran’da yönetim şeklinin ‘İslam Cumhuriyeti’ olmasını kabul ettiğine dikkat çekti.

İran İstihbarat bakanlığı, mesajında ayrıca bugünü İran milletinin, dünya emperyalizmine karşı İnkılabın ülkülerine bağlılığının bir simgesi ve günü olarak niteledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.