Burucerdi: ABD Kongresi’nin kararı KOEP’e aykırı

  • 20 Aralık 2015
  • 854 kez görüntülendi.
Burucerdi: ABD Kongresi’nin kararı KOEP’e aykırı

Obama tarafından onaylanan ABD Kongresi’nin kararına tepki gösteren İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonuı Başkanı, bu kararın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na aykırı olduğunu söyledi.

Bugün gazetecilere konuşan İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaeddin Burucerdi,  ABD’nin vize muafiyeti programındaki ülkelerin vatandaşları son 5 yılda Irak, Suriye, İran ve Sudan’ı ziyaret ettiyse vize almak zorunda kalacak diye tasarının Kongre’den geçmesi ve Obama tarafından onaylanmasına ilişkin sorusuna, ABD Kongresi’nin bu kararını pasif bir karar olarak niteleyerek, Fransa temsilciler meclisi üyelerinin önceki gün Tahran’da ziyarette bulunmalarına işaret etti.

ABD’nin İran’da ekonomik ve siyasi bazda bulunmasını yasaklayan İslam İnkılabı Rehberi’nin sözlerine atıfta bulunan Burucerdi, ABD Başkanı Obama ve Kongre kararının Avrupalılar için bir şey ifade etmediğini konuşmasına ekledi.

İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı, bu kararın Kapsamlın Ortak Eylem Planı’na aykırı olup olmadığı sorusuna da, “Bu karar KOEP’ye tam olarak aykırıdır. Zira anlaşma gereği İran İslam Cumhuriyeti ile ticarette hiçbir kısıtlama söz konusu değildir. Bu karar diğer ülkeleri de kapsamasına rağmen alenen İran aleyhindedir.”diye konuştu.

Aleddin Buruderdi, Amerika’nın çıkartacağı engellerin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın icrasında etkili olamayacağını, zira İran İslam Cumhuriyeti’nin kırmızı çizgisi net olduğunu söyledi.

Burucerdi, ABD kararı hakkında dışişleri bakanlığının yetkililerinden açıklama isteyeceklerini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.