Cevad Laricani: Bence nükleer anlaşma ölmüştür ve Avrupalılar ölü cesediyle uğraşmaktalar

  • 23 Mayıs 2018
  • 1.278 kez görüntülendi.
Cevad Laricani: Bence nükleer anlaşma ölmüştür ve Avrupalılar ölü cesediyle uğraşmaktalar

Ufuk TV kanalında yayınlanan “Cihanara” programına katılan İran İnsan Hakları Komitesi Sekrteri Muhammed Cevad Laricani, nükleer anlaşma konusunun çok önemli ve İran’ın ulusal çıkarıyla ilgili bir konu olduğuna işaretle, nükleer anlaşmadan çekilme önündeki engellerden söz etti.

Laricani, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan istediklerini ekonomik baskı yoluyla elde etmeye çalıştığına ve ABD Dışişleri Bakanı’nın İran’a karşı sürdüğü 12 şartına işaretle, Trump’ın İran’ın birkaç gün içinde diz çökeceği iddiasına girdiğini hatırlattı.

İran Cumhurbaşkanı’nın Trump’ın sözlerine derhal yanıt verdiğine temasla, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin bu anlaşmanın en az 10 sayfasının gittiği anlamına geldiğini, başka bir deyişle artık nükleer anlaşma diye bir anlaşmanın kalmadığını ifade etti.

İran’ın nükleer anlaşmadan çekilme yerine yükümlülüklerini askıya almasını daha uygun bulan Laricani, Avrupalara beklentilerini arttırmalarına izin vermemek gerektiğinin altını çizdi.

İnsan Hakları Komitesi Başkanı sözlerinin devamında, ABD’nin baskı ve yaptırımlarının 3 Avrupa ülkesini aşacağına temasla, Avrupalı firmaların kendi çıkarları için ABD’ye doğru gideceğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald’ın Trump’ın “yalancı” olduğunu herkesin bildiğine dikkat çeken Laricani, Trump ve adamlarının İran karşıtı sözlerinin önemsiz olduğunu kaydetti.

İnsan Hakları Komitesi Sekreteri, İran’ın nükleer sanayisinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan zararları telafi edebileceğine işaretle, ABD’nin kararlarına karşı, İran’ın kendi yükümlülüklerini bir strateji olarak askıya alıp, bunun için iki aylık bir süre belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Avrupalıların ABD’nin yaptırımları karşısında pek duramayacaklarına değinen Laricani, yaptırımlara karşı ilk önce ülkeyi sağlam biçimde idare etmeleri gerektiğini vurguladı.

Avrupalılarla müzakerelerin sürmesinde bir sorun olmadığını, ancak ABD bir şeyler yaparken İran’ın da boş durmaması gerektiğini söyleyen İnsan Hakları Komitesi Sekreteri, düşmana karşı kendilerini savunmak gerektiğini vurguladı.

Siyaset uzmanı Laricani; Velayet-i Fakih’in çatısı altında birleşip, ülkeyi sorumlu, cesur ve mesele çözücü bir maneviyatla ileri götürmeleri gerektiğini ifade etti.

Trump’ın hiçbir yeni savaşa girme cesaretine sahip olmadığına dikkat çeken Laricani, bu zatın bir tüccar olduğu ve marifetinin sağmak olduğunu, bölgede birçoklarını sağmayı başardığını belirtti.

Laricani sözlerinin devamında nükleer anlaşmaya karşın FATF’nin imzalanmasına bir ihtiyaç olmadığına inandığını da ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.