Cevad Zarif: ABD’nin dış siyaseti buhranla karşı karşıyadır

  • 21 Haziran 2018
  • 1.785 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: ABD’nin dış siyaseti buhranla karşı karşıyadır

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, ‘ABD’nin dış siyaseti buhranla karşı karşıya’ başlıklı kaleme aldığı yazıda, ‘nükleer anlaşma, Amerika’nın Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı (TTIP) ve Paris iklim anlaşmasından sonra çıktığı uluslararası 3. anlaşmadır’ ifadesine yer verdi.

İran medyasında bugün yayınlanan Zarif’in makalesinde, ‘mevcut Amerikan yönetiminin, NAFTA, Serbest Ticaret Sistemi ve BM’nin bazı sistemleri gibi bir çok düzeni tehlikeye attığını ve çok yönlü eğilime ve sorunların diplomatik yolla giderilmesi yönündeki çabalara da darbe indirdiğini bildirdi.

İran dışişleri bakanı, Amerika’nın İran’la varılan nükleer anlaşmadan çıkmasını ve İran’a yönelik kanunsuz ve tek yanlı yaptırımları geri getirmesinin de gerçekte Amerikan yönetiminin anlaşmaları çiğnemedeki ve taahhütsüzlüğünün açık göstergesi olarak nitelerken, ”Halbuki, uluslararası yetkili merci olan Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer anlaşmaya tam bağlı kaldığını bildirmiştir’ ifadesine yer verdi.

Zarif, Amerika’nın yeni dışişleri bakanının 21 mayıs 2018 tarihindeki konuşmasında, İran’la ilgili olarak delilsiz, müdahaleci, esastan yoksun ve tehditvari açıklamalarda bulunduğunu kaydederek, bu durumun uluslararası sisteme saldırı olduğunu ve aynı zamanda uluslararası hukuka da aykırı olduğunu bildirdi.

İran dışişleri bakanı Zarif, ABD dışişleri bakanının İran’la ilgili olarak 12 maddelik önşart koşmasını da küstahçak ve komik bir davranış nitelerken, bu durumun Amerika’yı inzivaya götüreceğini kaydetti.

Zarif, Amerikan dışişleri bakanının İran’la müzakere için şart koştuğunu halbuki uluslararası toplumun Amerika’nın anlaşmaları çiğnemesinden dolayı Amerika ile müzakere konusunda Amerika’ya karşı kuşkulu olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.