Dehkani: Bağlantısızlar Örgütü başkanlarının durumundan kaygılıyız

  • 21 Ekim 2015
  • 780 kez görüntülendi.
Dehkani: Bağlantısızlar Örgütü başkanlarının durumundan kaygılıyız

İran BM Daimi Temsilici Yardımcısı ve Büyükelçisi Gulamhüseyin Dehkanı, BM Hukuk Komitesi’nin toplantısında yaptığı konuşmada, Bağlantısızlar Örgütü’ne üye ülkelerin duruşlarını açıkladı.

Ülkelerin başkanlarını yargılarken, BM Sözleşmesi’nin ‘Devletlerin Egemenliklerinin Eşitliği, Siyasi Bağımsızlık ve Ülkelerin İçişleri Karışmama’ ilkesinin devreye sokulması gerektiğini belirten Dehkani, bu ilkenin göz önünde bulundurulması takdirde, bazılarının diğer ülkelerin başkanlarının dokunulmazlığını zedelemelerine fırsat vermeyeceğini dile getirdi.

Dünyadaki yargı mekanizmalarının Bağlantısılar Örgütü’ne üye ülkelerin başkanları aleyhine kullanılmasının, bu örgüte üye ülkeler nezdinde kaygı oluşturduğunu kaydeden Dehkani, BÖ’nün bu konuların farklı boyutlarını ele almaya hazır olduğunun altını çizdi.

Uluslararası sözleşmelere göre dünya yargı mekanizmalarının belli başlı suçları işleyenlere karşı kullanılması gerektiğini ifade eden Dehkani, “Buna rağmen bu tür suçların kapsama alanı ve koşulları hakkında birçok soru işareti bulunuyor” diye açıkladı.

Durumun kötüye kullanılmaması için dokunulmazlık meselesinin derinden araştırılıp incelenmesi gerektiğine de işaret eden Dehkani “Bağlantısızlar Örgütü, BM Hukuk Komitesi’nin ilgili toplantısında bu konuyu tam şekilde değerlendirmesinden yanadır” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.