Ebu Merzuk: Hamas, İsrail’e karşı ulusal direnişi destekliyor

  • 18 Temmuz 2020
  • 678 kez görüntülendi.
Ebu Merzuk: Hamas, İsrail’e karşı ulusal direnişi destekliyor

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro üyesi Ebu Merzuk, Fetih Hareketi Merkez Komite Genel Sekreteri Cibril er-Recub ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin, video konferans yöntemiyle ortak basın toplantısı düzenlemesinin İsrail’in işgaline karşı ulusal bir direniş anlamına geldiğini söyledi.

Lübnan El-Meyadin kanalına röportaj veren Ebu Merzuk, işgalci İsrail’in ilhak planında ısrarcı olduğunu belirterek, “Şu an için bir başarısızlık konusu olsa da bu İsrail’in ilhak planından vazgeçtiği anlamına gelmez. Bu yüzden işgal girişimlerine karşı her koldan mücadele etmeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Batı Şeria’nın ilhak planının aslında Filistin topraklarını gasp etmek olduğunu belirten Ebu Merzuk, “Bütün Filistin halkının katılım sağlayacağı ulusal bir direniş için Fetih Hareketi’ndeki kardeşlerimizle görüşmelerimiz devam edecektir.” dedi.

Ebu Merzuk, Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için gündeme gelen Filistin’de ulusal uzlaşı konusuna değinerek, “İşbirliği hususunda kelimenin tam anlamıyla bedelini ödemeye hazırız. Ulusal uzlaşı ulusal hedeflerin önüne geçmemelidir.” ifadelerini kaydetti.

Filistin’de 2006 yılında yapılan seçimleri kazanan Hamas’ın, Gazze Şeridi’nde yönetime geldiği 2007’den bu yana İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

Bazı devletlerin Hamas hareketine karşı karalama kampanyası başlattığına değinen Ebu Merzuk, “Bölgedeki bazı ülkelerin Hamas’ı hedef göstermesinin temelinde dış baskılar yatıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Körfez bölgesindeki bazı ülkeler ABD ve Siyonist İsrail’in baskılarına boyun eğdi” diyen Ebu Merzuk açıklamasının devamında, “Hamas’a karşı olumsuz politikalar güden söz konusu devletler, bunu kendi ulusal çıkarları için değil bilakis İsrail’in çıkarları için yapıyor.” dedi.

Geçen günlerde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli El-Arabiya televizyonunda bir Kassam Tugayları mensubunun İsrail’e bilgi sızdırdığı gerekçesiyle Gazze’de tutuklandığı yönündeki haberlere de değinen Ebu Merzuk, “El-Arabiya kanalı, Filistin halkının direnişini ve direnişe olan inancını hedef alan yanıltıcı ve gerçekleri saptırıcı bir kampanya yürütüyor.” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın İsrail’le iş birliği yapan bazı kişileri yakaladığını ancak bunlar arasında hiçbir bağlantı olmadığını aktaran Ebu Merzuk, yakalananların Hamas ya da onun askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları liderlerinden olduğunu yalanladı.

Diğer taraftan Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, Filistin’de ulusal uzlaşının sağlanması durumunda hükümetin seçimleri yapmaya hazır olacağını belirtmişti.

Filistin’de ulusal uzlaşının sağlanması durumunda hükümetin seçimleri yapmaya hazır olacağını belirten İştiyye, “Hükümet ve Fetih hareketi, Hamas’a tarihin bu karanlık sayfasını kapatmak için kapılarını açıyor.” demişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.