Emiri: İslam ülkeleri, Radikalizme karşı mücadele vermeliler

  • 25 Ocak 2017
  • 985 kez görüntülendi.
Emiri: İslam ülkeleri, Radikalizme karşı mücadele vermeliler

İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyyid Rıza Salihi Emiri, radikalizme karşı zafer kazanmak için İslam dünyasında vahdetin uygun bir yol olduğunu söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre Salihi Emiri, Meşhed kentinin 2017 İslam Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinden dolayı düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Meşhed’in Kültür Başkenti seçilmesinin vahdet sesini dünya’ya yayabileceğini belirterek, ‘’Bugünden itibaren barış ve insanlık söylemi olan Rezevi söylemi İslam dünyasına yayılacaktır’’ dedi.

Müslümanların ortak zeminlere sahip olduklarını ifade eden Salihi, ‘’Mevcut şartlarda Müslümanların düşmanları, rahmet dini İslam’dan şiddet yanlısı bir çehre yansıtanlardır. İslam düşmanları mevcut şartlarda radikalizmi seçmişlerdir ve bu arada Siyonistler İslam dünyasında nifak ve ihtilaf yaratma yönünde etkili role sahipler’’ dedi.

İmam Humeyni’nin Vahdet haftası fikri ile Müslümanlar arasında Vahdet bayraktarı olduğunu ifade eden Emiri Salihi, İslam dünyasının günümüzde iki cepheden de sıkıştırıldığını ve bundan çıkmanın yolunun da birlik ve beraberlik olduğunu söyledi.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei’nin de her zaman İslam dünyası sorunlarının çözüm yolunun vahdet olduğunu vurguladığını ifade eden Salihi, toplumdaki mevcut sorunları ortadan kaldırmak için de birliğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni İslam Medeniyetinin şekillenmesine herkesin yardımcı olmasını isteyen Salihi, bu yönde İslam ülkelerinin ortaklaşa kültürel ve sanatsal festivaller, bilimsel ve uzmanlık oturumlar ve spor karşılaşmaları düzenlemeleri gereğini vurguladı ve İslam ülkeleri arasında turizmin daha da canlandırılmasını istedi.

Horasan ve Meşhed’in her zaman medeniyetlerin kesiştiği, yeni söylemlerin bulunduğu ve insanların işbirliği yaptığı yerler olduğunu ifade eden Salihi, ‘’Bu değerli geçmiş bize kültürel diyalog ve irtibatlarla İslam dünyasında yeni bir söylem yaratılabileceğini belirtmektedir’’ dedi.

Uganda başkent işleri bakanı da Salihi Emiri ile yaptığı görüşmede İslam dininin Uganda’ya giren ilk din olduğunu ve halı hazırda ülke nüfusunun %15’ini Müslümanların oluşturduğunu belirterek, Uganda’da muhtelif mezheplerin mevcut olduğunu ama birbirleri ile ilişkilerinin çok samimi olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.