Erakçi: İran bölgede etkili bir rol oynayabilir

  • 25 Ocak 2017
  • 987 kez görüntülendi.
Erakçi: İran bölgede etkili bir rol oynayabilir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Erakçi, Kapsamlı Ortak Eylem Planının(KOEP) İran’ın uluslararası şartlarını değiştirdiğini ve İran’ın bölgede etkili rol ifa edebileceğini söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele polislerinin toplantısında konuşan Irakçi, ‘’KOEP sonrası İran uluslararası arenada geçmişten daha çok faal bir aktöre dönüşmüş ve uluslararası alanda etkili rol oynayabilir’’ dedi.

KOEP öncesi İran’ın bölge için tehdit oluşturduğu iddiası olduğunu ifade eden Erakçi, ‘’BM Güvenlik Konseyi şu an İran’ın Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için rolünü resmiyete tanımıştır ve buna saygı duymaktadır’’ dedi.

KOEP öncesi, İran nükleer faaliyetlerinin tehdit olarak algılandığını ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kararlar alındığını, İranlı öğrencilere diğer ülkelerde tahsil imkanının kalmadığını, Fordu ve Erak tesislerinin kapatması ve zenginleştirmeye son vermesinin istendiğini ifade eden Erakçi, bu kararların hepsinin KOEP ile birlikte ortadan kaldırıldığını ve 2231 Güvenlik Konseyi kararı ile İran nükleer programını resmiyete tanındığını ifade etti.

Astana oturumuna değinen Erakçi, ‘’ABD’liler, ABD için İran ve Rusya’nın yan yana oturup, ABD’nin Astana oturumuna katılmasına karar vermesinden büyük bir utanç olmadığını söylediler’’ dedi.

Erakçi ayrıca şimdiye kadar İran’ın uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede 4 bini aşkın şehid vermesinin önemli olduğunu bildirerek, İran güvenlik güçlerinin narkotikle mücadelede kendinden iyi bir performans ortaya koyduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.