Faysal Mikdad: İran bölge ve dünya istikrarı için çabalıyor

  • 24 Mart 2022
  • 203 kez görüntülendi.
Faysal Mikdad: İran bölge ve dünya istikrarı için çabalıyor

Suriye Dışişleri Bakanı, nükleer görüşmelerde Tahran’a verdiği desteği açıklarken, İran İslam Cumhuriyeti’nin kendi çıkarlarını savunabilecek güçte olduğunu söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Suriye ile İran arasındaki ilişkilerin stratejik olduğunu ve her zaman ileriye doğru ilerlediğini belirterek, iki ülkenin, kendi halklarına dayatılan yasadışı Batılı ekonomik yaptırımlarının etkilerinin üstesinden gelmek için çalıştıklarına işaret etti.

Mikdad, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullehyan ile dün Dışişleri Bakanlığı binasında yaptığı görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: ”İki ülke arasındaki ekonomik alışverişlerinin son dönemde önemli ölçüde artmasıyla birlikte gelişen ve her zaman ileriye giden ikili ilişkilerle ilgili gelişmeleri görüştük.”

İki ülkeye dayatılan tek taraflı baskıcı Batılı ekonomik icraatları ve bunları aşmanın yollarını da ele aldıklarını söyleyen Mikdad, Amerikan işgalinin Suriye’nin El Cezire bölgesindeki petrol, gaz ve buğday dahil zenginliklerini yağmalamaya ve Suriyeli çocukların ağzından bir lokma ekmeği bile çalmaya devam ettiğini, bunun da Suriye halkının terör, kuşatma ve ekonomik yaptırımlardan kaynaklanan acılarını daha da artırdığını belirtti.

Mikdad, görüşmelerin ayrıca şu anda Cenevre’de yapılmakta olan anayasayı tartışmak üzere komitenin toplantılarına da değindiğini açıklayarak, Suriye’nin cereyan edenlere başarılı olduğuna, ancak diğer tarafın çalıştırıcılarının emriyle ulusal çıkarlar için çalışmadığı gerçeğiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

Mikdad, Suriye’nin İran’ın nükleer dosya üzerinde Viyana’da devam eden müzakereleri sırasında halkının çıkarlarına hizmet eden bir anlaşma istediği yönündeki ilkeli duruşuna desteğini belirterek; bu alandaki gelişmeleri bekliyoruz ve başkalarının, İran’ın bölge ve dünyanın istikrarı bağlamında çalıştığı için çıkarlarını ve pozisyonlarını savunabilecek kapasitede olduğunu ve nükleer silaha sahip olmadığını bilmesini umuyoruz. Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması da dahil olmak üzere hepimizin katıldığı anlaşmalarla çelişen beklentilerinin olmadığına dikkat çekti.

Görüşmede İran dışişleri bakanı Emer Abdullahiyan da, İran’ın Suriye ile ilişkilerini her zamankinden daha fazla geliştirmeye hazır olduğunu belirterek; “Pek yakında her iki ülke cumhurbaşkanları arasında bir görüşme ve bir ziyarete tanık olmayı umduklarını” dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.