Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri, Siyonist İsrail’e Ziyaret Düzenledi

  • 16 Haziran 2015
  • 806 kez görüntülendi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri, Siyonist İsrail’e Ziyaret Düzenledi

Siyonist İsrail’e resmi ziyarette bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, İsrail Cumhurbaşkanı Reuna Rivlin ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin tarafından resmi törenle karşılanan Anastasiadis, daha sonra Rivlin’in Kudüs’teki ofisine geçerek ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Rivlin, iki ülke arasında yakın dostluk ilişkileri olduğunu belirterek, “Bizler çok iyi dostlarız ve ben size hoşgeldiniz demek yerine, kendinizi evinizde hissedin diyorum” ifadesini kullandı.

Doğu Akdeniz’de “sadece birkaç demokratik ülkenin bulunduğunu” söyleyen Rivlin, şunları kaydetti:

“Bizler içeride ve dışarıda aynı sorunlarla karşı karşıyayız. Küçük ülkeler olan İsrail ve Kıbrıs, radikal İslam’ın yanı sıra İran ve Suriye’deki çatışma gibi aynı tehlikelerle karşı karşıyalar. Bu sorunların getirdiği tehditler, aynı zamanda bir ortaklık kurma imkanı da sunuyor. Bu topraklardaki 150 yıllık Arap ve Yahudi trajedisine çözüm bulmak için ülkenizin verdiği desteğe teşekkür etmek istiyorum. Kıbrıs her zaman iyi bir dost oldu.”

Rum lider Anastasiadis de Kıbrıs ve İsrail’in coğrafi olarak komşu olduğunu hatırlatarak, “Bizim dostluğumuz ise bunun ötesine uzanıyor. Bizler aynı demokratik değerleri ve birçok endişeyi paylaşıyoruz. Bu yüzden birbirimizin desteğine ihtiyaç duyuyoruz ve her iki tarafın da başarılı bir iş birliğinden karlı çıkacağını öğrendik” diye konuştu.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda eşi görülmemiş biçimde geliştiğini vurgulayan Anastasiadis, bunlardan bazılarını siyasi, ekonomik, enerji ve kültürel ilişkiler olarak sıraladı.

Ortadoğu sorununa bir çözüm bulunması noktasındaki temennilerini de dile getiren Anastasiadis, bu konuda katkılarını AB ve BM’de gösterecekleri aktif katılım aracılığıyla sunacaklarını söyledi.

“TERÖRİZMLE MÜCADELE ORTAK ÇIKARLARIMIZ VAR”

İsrail Başbakanı Netanyahu da Anastasiadis ile yaptığı görüşmede güvenlik konularına değinerek, “Her iki ülke de bölgedeki terörizmden zarar görüyor. Bölgedeki terörizmin birçoğu İran ve Hizbullah’dan kaynaklanıyor. Beş kıtada 30’dan fazla ülkede terör hücrelerini işletiyorlar. Kıbrıs terörizmden çok çekmiş bir ülke. Bu nedenle terörizmle mücadele etme noktasında ortak çıkarlarımız var” ifadelerini kullandı.

İran ile yürütülen nükleer müzakerelere de değinen Netanyahu, “İran kazanırsa dünya kaybeder. Henüz geç değil. İran’ın nükleer bomba elde etmesi önlenebilir” dedi.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında gerekleşecek üçlü görüşme öncesi düzenlenen ziyarette uluslararası konular ile güvenlik ve enerji meselelerinin ele alındığı belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.