Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın Tahran ziyareti

  • 04 Mayıs 2016
  • 908 kez görüntülendi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın Tahran ziyareti

Cumartesi günü Tahran’a kalabalık bir heyet başkanlığında gelen Güney Kore Cumhurbaşkanı “Park Geun Hye” İslam İnkılabı Rehberi İmam Ayetullah “Seyyid Ali Hamanei” ve İran Cumhurbaşkanı “Hasan Ruhani” ile bir araya geldi. İki ülke arasında ziyaretin ilk gününde 19 işbirliği anlaşması imzalandı.

Dün öğle saatlerinden sonra Güney Kore Cumhurbaşkanını kabul eden İslam İnkılâbı Rehberi, “İran ve Güney Kore ilişkileri, yaptırım ve Amerika’nın garazkârlığından etkilenmemelidir” dedi.

Görüşmede Ayetullah Hamanei,  İran İslam Cumhuriyetinin Asya ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeyi olumlu karşıladığını ve İran’ın Güney Kore ile sürekli ve kalıcı bir ilişkinin var olmasını her iki ülkenin de yararına bildiğini belirterek, iki ülke arasındaki anlaşmalar ve kararların, dış engeller ve yaptırımlardan etkilenmeyecek şekilde olması gerektiğini, çünkü İran ve Güney Kore gibi ülkelerin ilişkilerinin Amerika’nın irade ve siyasetlerinden etkilenmesinin makul karşılanmayacağını söyledi.

Bölge ve dünyada mevcut önemli güvenlik sorunlara değinen İslam İnkılâbı Rehberi, terörizm ve güvensizliğe karşı ciddi ve sahih bir tavır takınılmaması durumunda gelecekte onun tedavisinin çok daha zorlaşacağını ve o zaman artık hiçbir ülkenin bu tehlike karşısında masum kalamayacağını söyledi.

İslam İnkılabı Rehberi ayrıca, Amerikalılar tarafından terörizmin, “iyi” ve “kötü” olarak ikiye ayrılmasını da eleştirdi.

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katıldığı bu görüşmede Güney Kore Cumhurbaşkanı Parg Geun-hye, tahran ziyaretinin iki ülke arasındaki münasebetlerin geliştirilmesi için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, kendilerinin İran’a karşı yaptırım uygulandığı dönemde de İran’daki varlıklarını sürdürmeye gayret ettiklerini söyledi.

Resmi karşılama töreninin ardından dün Güney Kore Cumhurbaşkanı İran Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşmede bulundu.

İki lider ayrıca, iki ülkenin üst düzey heyetleri arasında düzenlenen toplantıya katıldı.

Basın toplantısında, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ile Güney Kore’nin ticari ilişkilerinin stratejik ve köklü ekonomik ilişkilere dönüşeceğini belirtti.

Ruhani, İran ve Güney Kore’nin Ortadoğu ve Doğu Asya’nın iki önemli ülkesi olarak ilişkilerinin oldukça önemli olduğunu ve geçen 54 senede ikili ilişkilerin her zaman olumlu ve yapıcı olduğunu hatırlattı.

Basın toplantısında Güney Kore Cumhurbaşkanı “Park Geun Hye” de, 1962 yılında Tahran-Seul arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri ilk kez Güney Kore cumhurbaşkanlığının İran’a geldiğini hatırlatarak, İran’ın uluslararası topluma ilişkilerinde yeni fasıl açıldığı bir sırada bu önemli ve tarihi ziyaretin gerçekleştiğini belirtip, iki tarafın muhtelif alanlarda ikili münasebet ve işbirliklerini güçlendirmek istediğini kaydetti.

Dün toplantıda İran ile Güne Kore arasında muhtelif alanlarda 19 işbirliği anlaşması imzalandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Caberi Ensari, İran ile Güney Kore arasında 40 işbirliği anlaşmasının imzalanacağını duyurdu.

İran ve Güney Kore cumhurbaşkanları imza töreninin ardından ortak basın toplantısına katıldılar.

İran ile Güney Kore arasında ilk işbirliği anlaşması petrol ve enerji alanında imzalandı.

Öte yandan, İran Merkez Bankası ile Güney Kore’nin KDB bankası arasında dün işbirliği anlaşması imzalandı.

Ayrıca, İran’a karşı uygulanan yaptırımların ardından İran’da temsilcilik açmak isteyen Güney Kore bankası WOORI BANK, İran Merkez Bankası’nın onayının ardından ilk Güney Kore bankası olarak İran’da temsilcilik açtı.

Güney Kore ile İran’ın ikili ticaret hacmini 18 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.