Güvenlik Konseyi KOEP için toplandı: ABD KOEP’e bağlı kalmalı

  • 20 Aralık 2017
  • 982 kez görüntülendi.
Güvenlik Konseyi KOEP için toplandı: ABD KOEP’e bağlı kalmalı

BM Teşkilatı Güvenlik Konseyi Salı günü akşamı nükleer anlaşmayı incelemek amacıyla bir kez daha toplandı.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre BM Genel Sekreteri yardımcısı Jeffrey Feltman bu toplantının açılışında yaptığı konuşmada UAEA’nın şimdiye kadar 9 kez İran’ın anlaşmaya bağlı kaldığını onayladığını ve resmi raporunda yansıttığını hatırlatarak ABD başkanı Trump’ın İran’ın KOEP’e bağlılığının onaylamamasından üzüntüsünü dile getirdi.

ABD yönetimi iç kanunları uyarınca her 90 gün bir kez İran’ın KOEP’e bağlılığını ve sorumluluklarına yerine getirdiğini kongreye bildirmesi gerekirdi. 13 Ekim’den öncesine kadar iki kez İran’ın KOEP’e bağlılığını teyit eden Trump hükümeti 13 Ekim tarihinde ise teyit etmeyerek bu konuda karar vermesi için ABD temsilciler meclisine havale etmişti. Trump’ın bundan asıl amacı ise KOEP nükleer anlaşmasının iptali için gerekli alt yapıyı hazırlamaktı.

AB temsilcisi Joanne Adamson ise bu oturumda yaptığı konuşmada Trump’ın İran kararını eleştirerek Amerika’nın bu anlaşma karşısındaki kendi sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini bildirdi. Adamson, İran’ın kendi sorumluluklarını tamamen yerine getirdiğini bildirdi.

Fransa temsilcisi de bu oturumda yaptığı konuşmada İran’ın nükleer anlaşmayla ilgili kendi tüm sorumluluklarını yerine  getirdiği için Trump’ın KOEP’le ilgili kararının bir etkisinin olmayacağını belirtti.

Öte yandan Çin Komünist Partisi Başkan Yardımcısı, Bercam nükleer anlaşması sadece taraflar için değil, tüm dünya için önemli bir anlaşma olduğunu açıkladı.

Tahran’da düzenlenen bir oturuma katılan Çin Komünist Partisi Başkan Yardımcısı Lee Jun ayrıca bu anlaşmayı büyük güçlerin on yıl süren müzakerelerinin ardından elde edilen bir anlaşma olarak nitelediklerini ve ihtilafların müzakere yoluyla çözümlenebileceğini ortaya koyan en iyi örnek olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.