Hariri’nin İstifası İran Ve Lübnan’a Yönelik Komplodur

  • 13 Kasım 2017
  • 1.024 kez görüntülendi.
Hariri’nin İstifası İran Ve Lübnan’a Yönelik Komplodur

Amerikalı siyasi analist Stephen Londonman, Tesnim Haber Ajansına Saad Hariri’nin istifası hakkında yaptığı değerlendirmede; İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran ve Lübnan’ı istikrarsızlaştırmak için Hariri istifasını kullandıklarını vurgulayarak, “Washington’un da bu komploda rolü var” ifadelerini kullandı.

Beklenmedik bir şekilde gelen Hariri istifasının arkasında Suudilerin olduğunu hatırlatan Londonman; “Saad Hariri’in istifası için gösterdiği deliller manasız. Suudi Arabistan ve İsrail, Hariri istifası üzerinden İran’ı ve Lübnan’ı hedef almaya çalışıyor. Bir diğer delil ise Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da kurduğu ve petrol fiyatları yukarı çıktığında büyük kar elde ettiği Saudi Oger şirketidir.

Hariri’nin Suudi Arabistan bankalarına 3.5 milyar dolar borcu bulunmakta. Hariri ile Suudi Arabistan arasında Saudi Oger şirketi üzerinden yaşanan sorunlar ve Hariri’nin Riyad’a olan borçları da istifanın nedenleri arasında olabilir” dedi.

Saad Hariri’nin istifası ile yolsuzluktan yargılanan Suudi şehzadeler arasında herhangi bir bağlantının olup olmadığına açıklık getiren Londonman; “Hiç şüphesiz Muhammed bin Selman’ın iktidar olma hırsı ve onlarca şehzade ve bakanın tutuklanması birbirleri ile bağlantılı gelişmelerdir. Bir diğer etken ise Suudi Arabistan’ın Tahran ve Beyrut’u kendisi için tehdit görmesi ve İran’ı Yemen’de Ensarullah’a füze göndermekle suçlamasıdır” ifadelerini kullandı.

“Suudi Arabistan’ın Yemen işgali masum sivillerin hayatlarını kaybetmesinden başka kimseye bir şey kazandırmadı” diyen Stephen Londonman, Riyad’ın Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD’e destek verdiğini belirterek; “Suudi Arabistan’ın bölgedeki politikaları başarısızlıkla sonuçlanırken, Tahran ile Şam konumlarını güçlendirdiler. Rusya’da bölgede önemli bir oyuncu. Saad Hariri’nin istifası üzerinden İran ve Lübnan’ın hedef alınması ve Suudi şehzadelerin yolsuzluklar nedeniyle tutuklanmaları, Riyad’ın bölgedeki başarısız politikalarının bir sonucudur” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.