Hasan Ruhani: Tahran Ve Şam İlişkileri Kardeşlik Ve Birlik Üzerinedir

  • 26 Şubat 2019
  • 1.488 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Tahran Ve Şam İlişkileri Kardeşlik Ve Birlik Üzerinedir

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın geçmişten olduğu gibi Suriye devleti ve milleti yanında kalacağını belirterek, Tahran-Şam ilişkilerinin kardeşlik ve birlik üzerine olduğunu söyledi.

Ruhani, Tahran’da temaslarda bulunan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile yaptığı görüşmede Suriye devleti, milleti ve ordusunun teröristler karşısında elde ettiği zaferlerin çok değerli ve önemli olduğunu belirterek, ‘’Suriye’de terörizm mücadelesinde İran her zaman Suriye devleti ve milleti yanında yer aldı ve hiçbir yardımı esirgemedi. ‘’ dedi.

Ruhani, İran’ın Suriye’nin yeniden imarında yer almaya hazır olduğunu belirterek, Tahran’ın evlerini terk edenlerin dönmesi, istikrarın sağlanması ve iç politika sürecinde de Şam’ın yanında yer alacağını belirtti.

Ruhani, derin dini ve kültürel bağların Suriye ve İran’ı bir birine bağlayan önemli etkenler olduğunu belirterek, iki ülke ilişkilerinin kardeşlik ve birlik üzeride olduğunu söyledi.

Bölgede çoklu güvenlik işbirliği ille bölgedeki güvenlik durumunda iyileşme olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Soçi oturumunda İran, Rusya ve Ankara liderleri Suriye toprak bütünlüğüne vurgu yaptı ve Suriye devletinin izni olmadan yabancı güçler ve Amerikalıların o ülkedeki varlığını mahkum ettiler. ‘’ dedi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısının geçen günlerde Suriye’ye yaptığı ziyaretine değinen Ruhani, ziyaretin olumlu ve başarılı geçtiğini belirterek, ‘’İki ülke ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki yolu açıktır ve İran geçmişte olduğu gibi Suriye’nin yanında yer alacaktır. ‘’ dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat da görüşmede Suriye devleti ve milletinin İslam İnkılabı, İran Devleti ve Milletinin teröristlerle mücadele ve Suriye ile bölgedeki istikrarın sağlanmasındaki kardeşçe desteklerini takdir ettiklerini belirterek, bu ziyaretinin bu takdiri belirtmek için yapıldığını söyledi.

Suriye’de bugün eskiye nazaran daha çok istikrar ve güvenliğin hakim olduğunu belirten Esat, İran’ın Astana ve Soçi’de Suriye ile ilgili tutumunu desteklediklerini söyledi.

İran ve Suriye’nin dışişleri bakanlıkları ve özel temsilcileri vasıtası ile bölgesel düzeyde ve BM nezdinde yakın işbirliğine sahip olduklarını ifade eden Esat, ‘’Suriye’de siyasi süreçte ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının yanında sadece Suriye halkı iradesi hakim olmalı. ‘’ dedi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.