Hasan Ruhani ve Beşar Esad telefonda görüştü

  • 26 Kasım 2017
  • 1.017 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani ve Beşar Esad telefonda görüştü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile telefonda görüştü.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra karşılıklı ilişkileri telefonda görüştü.

Ruhani bu görüşemde, Beşar Esad’ı Suriye ordusunun terör örgütü DEAŞ’ın son kalesi olarak nitelenen El Bukemal’ı geri almasından dolayı tebrik ederek, şunları kaydetti: Bazı Batı güçleri ve bölgedeki destekçileri DEAŞ’ın ya Irak ve Suriye’yi ele geçireceğini ya da uzun yıllar boyunca bölgede onların çıkarları doğrultusunda tahripler ve cinayetlerini sürdüreceğine inanıyorlardı.

İran ve Suriye halklarının birlikte yürüttüğü terörle mücadele alanında verimli sonuçlara varıldığını belirten Ruhani, “İran İslam Cumhuriyeti, Suriye’nin yeniden inşa sürecine aktif olarak katılmaya hazırdır” dedi.

Hasan Ruhani, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin devam edeceğini ifade ederek, İran’ın terörle mücadele konusunda her zaman Suriye’nin yanında duracağına dikkati çekti.

Ruhani, sözlerinin bir kısmında da, Suriye’nin kaderini yabancı güçlerin müdahalesi olmaksızın bu ülkedeki halkılar tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın ev sahipliğinde Soçi’de düzenlenen Suriye konulu üçlü zirveye atıfta bulunan Ruhani, zirvenin uygun bir zamanda gerçekleştiğini açıklayarak, “Soçi’de İran, Rusya ve Türkiye, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin mevcut durumda yapılması bu ülkenin istikrar ve güvenliğine doğru iyi bir adım olabileceğine karar verdi” ifadelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, bölgedeki bir devletin yetkilisinin İran karşıtı iddialarına tepki gösterek, sözlerine şöyle devam etti: İran İslam Cumhuriyeti, bölgede barış, istikrar ve kardeşlik ve güvenlik arayışı içindedir ve deneyimsiz olan bazı Arap ülkeleri liderlerinin kendi halkları adına konuşmadıklarına inanıyoruz. Onlar aslında Siyonistlerin öne sürdüğü iddiaların aynısını tekrarlıyorlar.

Suriye Devlet Başkanı da bu görüşmede, Arap Birliği’nin kapanış bildirisini eleştirerek, bunun Arap milletinin görüşlerini yansıtmadığını bildirdi.

Beşar Esad ayrıca, Suriye’yi yeniden inşa etme konusunda İran’ın özellikle özel sektörünün aktif olarak faaliyet göstermesi gerektiğini dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.