Hasan Ruhani’den ABD’ye Sert Tepki: Trump’ın yaygaraları, Bercam’da değişiklik yaptıramaz

  • 08 Şubat 2018
  • 960 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani’den ABD’ye Sert Tepki: Trump’ın yaygaraları, Bercam’da değişiklik yaptıramaz

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı basın toplantısında İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgesel ve uluslararası konular hakkındaki tutum ve görüşlerini açıklayarak, uluslararası Bercam nükleer anlaşmasına da değinerek, ” nükleer anlaşmaya asla bir satır eklenemez veya ondan çıkarılamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani Salı günü düzenlenen basın toplantısında Japonya’nın Yomiuri gazete muhabirinin, ” Amerika başkanı Donald Trump nükleer anlaşma düzeltilmezse, İran’a karşı Amerika’nın nükleer yaptırımlarının başlayacağını ve bu anlaşmadan çekileceğini vurguluyor. Böyle olursa İran’ın kararı ne olacak? ” sorusuna karşı, ” Biz hiçbir zaman nükleer anlaşmayı ihlal eden ilk taraf olmayacağız. Nükleer anlaşmadan bir satır eksik veya ilave olmayacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani aynı zamanda İran İslam Cumhuriyeti’nin Bercam anlaşmasındaki çıkarları temin edildiği müddetçe, bu anlaşmada kalacağını, Amerika’nın Bercam’da kalıp kalmamasına dair kararının, İran’ın kararını etkilemeyeceğini söyledi.

İslami İran Cumhurbaşkanı Amerika’nın NBC TV kanalı muhabirinin, Trump hükümetinin Bercam Anlaşmasının bazı bölümleri hakkında tekrar görüşmek ve İran füze gücünün kontrol edilmesine ısrar ettiği” sorusuna da, ” Amerikalılar ve bazı ülkelerin, kitle imha silahları peşinde oldukları gibi İran böyle silahlara ulaşmak istemiyor, fakat ülkemizi savunmamız için ihtiyaç duyduğumuz konvansiyonel silahları üretiriz. Füzelerimiz tamamen savunma amaçlıdır. Bu konuda hiç kimseyle müzakere etmeyeceğiz.” dedi.

Amerika başkanı 12 ocak 2018 tarihinde İran’ın nükleer yaptırımlarını üçüncü kez askıya aldı fakat daha önce 5+1 grubu kapsamında imza attığı Bercam nükleer Anlaşması’nda kalmak için bazı maddelerin değişmesine, İran askeri üslerinde denetleme yapılması ve İran füze gücünün zayıflatılması gibi şartları öne sürdü. Donald Trump yaptığı konuşmada, Amerika kongresi ve Avrupa’nın bu şartları gerçekleştirmeyeceği takdirde, nükleer yaptırımları tekrar askıya almayacağını ve anlaşmadan ayrılacağını söyledi.

Donald Trump Amerika başkanlık seçimleri sırasında Bercam nükleer anlaşmasına karşı düşmanlığını ilan ederek, Beyaz Saray’a girdiği takdirde Bercam anlaşmasını yırtacağını vaat etti. İran İslam Cumhuriyeti ise Trump’ın bu tutumuna karşı gösterdiği tepkide, eğer Trump Bercam anlaşmasını yırtarsa, İran’ın anlaşmayı yakacağını belirtti. İran İslam Cumhuriyeti’nin Amerika’nın şimdiki hükümetine karşı kesin tutumu, başkan ve danışmanlarını şaşırtmış bulunur, öyle ki Trump’ın Beyaz Saray’da 1 yıldan fazla bir zamandır bulunmasına rağmen, halen Bercam anlaşmasını değiştirememiştir.

Amerika başkanı Trump’ın tüm bu çabaları, yaptığı boş lafazanlıkları ve Bercam sayesinde İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki dış siyasetinde değişiklik yapmak hedefini taşıyor; fakat Washington hükümetinin bu politikası sonuçsuz kalacak ve mevcut durum geriye dönmeyecektir. İran bölgenin üstün gücüdür ve bölge dengelerinde etkili role sahiptir; Bu yüzden Bercam anlaşmasında yaygara koparmak ve İran füze gücünü tehdit göstermeye çalışmak, Donald Trump ve Suudi ve siyonist destekçilerini hedefe ulaştırmayacaktır.

İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki konumu, siyonist lobinin nüfuzu ve Trump’ın boş lafazınlıklarının etkisi altında kalacak bir konu değildir. İran’ın bölgesel gücü halkın desteği ve kendisinin bağımsızlığına dayanmasından kaynaklanıyor, bu yüzden de bölgesel alanda etkin olabiliyor.

Amerika’nın bahane araması ve bazı batılı ülkelerin Beyaz Saray’a eşlik ederek, İran’ın füze gücünün tehdit oluşturduğu çeşnisi ile Bercam anlaşmasını gözden geçirme istekleri, boşa kürek çekmektir. İran’ın konvansiyonel füze gücü ve savunma kabiliyeti müzakere edilecek bir konu değildir ve Tahran Trump ve destekçilerinin siyasi oyunlarına esir olmayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.