Haşd-i Şaabi’ye Dokunulmazlık Kazandıran Yasa Tasarısı Kabul Edildi

  • 26 Kasım 2016
  • 1.334 kez görüntülendi.
Haşd-i Şaabi’ye Dokunulmazlık Kazandıran Yasa Tasarısı Kabul Edildi

Irak Parlamentosu’nda Haşd-i Şaabi’yi ilgilendiren yasa tasarısı kabul edildi.

Haşd-i Şaabi’yi ilişkin hazırlanan yasa tasarısının en önemli bölümlerinden biri, Irak Halk Direniş Örgütü’nün meşrulaştırılması, hükümetin bu teşkilatı ordu, savunma bakanlığı, içişleri bakanlığı ve güvenlik güçlerine paralel olarak desteklemesidir.

Yani Haşd-i Şaabi hükümetin bir halk teşkilatıdır ve Irak’ta askeri kuvvetlerin bütün hakları Haşd-i Şaabi’yi kapsamaktadır.

Bu kanunun onaylanması Haşd-i Şaabi kuvvetlerine, savaştan sonra yabancı ülkeler tarafından insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediği yönündeki suçlamalara karşı dokunulmazlık kazandırmıştır.

Tekfirci terörizmi destekleyen çeşitli ülkeler tarafından bazı planlar yapılmıştır. Bu planlarda Irak savaşı sonrasında Haşd-i Şaabi’nin yasal olmadığı ve savaş suçu işlediği iddia edilmek istemiştir. Bu yasa direniş kuvvetlerinin tekfirci terörizmi destekleyen ülkeler tarafından suçlanması planına engel olmuştur. Bu kuvvetler ordu ve polis gibi Irak hükümetinin bir koludur.

Bu yasa, hükümetin emri ile dünyanın çeşitli bölgelerinde ve hatta sınır dışında bu kuvvetlerin kullanılmasına izin vermektedir. Yani Musul operasyonlarından sonra Suriye hükümetinin Irak’tan yardım talep etmesi halinde, Suriye’deki teröristlerin sonunun geldiği anlamı taşımaktadır.

Öte yandan Direniş’i destekleyen ülkelerin Haşd-i Şaabi’ye yaptıkları yardımlar Irak hükümetine yapılan bir yardım olarak görülecek ve bu ülkelere artık terörizmi destekledikleri yönünde suçlamada bulunulamayacaktır.

Haşd-i Şaabi’de Irak’ın çeşitli kabilelerinden ve Şii, Sünni, İzedi ve Hristiyan olmak üzere çeşitli mezheplerden yoğun bir şekilde katılımın bulunması, Irak’ın IŞİD’in temizlenmesinden sonra gelecekte bölünmesi ihtimalini engellemektedir.

Bu yasanın kabulü ve açıklanması Şam, Hizbullah, Haşd-i Şaabi ve İran Gönüllüleri olmak üzere bölgesel ve bölge ötesi güçler karşısında bir güvenlik kordonunun oluşturulduğu anlamına gelmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.