Haydar el-İbadi: Irak Bir Bütündür ve Çatışma Çıkarmak Faciaya Neden Olur

  • 15 Eylül 2017
  • 1.107 kez görüntülendi.
Haydar el-İbadi: Irak Bir Bütündür ve Çatışma Çıkarmak Faciaya Neden Olur

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Zi Kar İli Valisi ve İl Komisyon üyeleriyle yaptığı görüşmede Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumuna işaret ederek şu hatırlatmada bulundu: Iraklılar ortak bir vatanda yaşıyorlar ve bu nedenle tek taraflı kararlar alınamaz. Irak, topraklarını kurtarmanın son aşamasına gelmiştir ve ortak güçleri hazırlamaya devam etmektedir. Biz ülkeyi bölmek ve zayıflatmak adına yapılan her türlü isteği reddediyoruz. Iraklıların tamamı; ister Kürt olsun, ister Arap olsun, ister Türkmen olsun, ister Ezidi olsun ve ister diğer herhangi bir din ve mezhepten olsun bu vatanda bir birliktir. Bunların tamamı birinci sınıf vatandaştır ve bizler vatandaşlarımızı bölgelere göre ayırmıyoruz. Irak’taki tüm bölgeler; Kuzey olsun Güney olsun Doğu olsun Batı olsun hepsi bizdendir ve ülkemizde daha çok başarılara imza atabilmemiz için birlik olmalıyız.

El-İbadi daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Bazıları bazı şeyler elde etmek için çatışma çıkarmaya çalışıyor. Uyarıyorum! Çatışma çıkarmak faciaya neden olur. Bazı ülkeler açıklamalarında karmaşa çıkarıcı ifadeler kullandılar ve bu açıklamalar savaşın uzamasına neden oldu. Halkımızın canı bizim için değerlidir ve çatışmaları şiddetlendirmek istemiyoruz. Biz çözüm arıyoruz ve buna ulaşmak konusunda ısrarcıyız ve gördüğünüz gibi anayasa ve kanunlar çerçevesinde kanunlarla bu çıkmazları çözmeye çalışıyoruz. Bu çıkmaz çok tehlikelidir ve Irak hükumetinin de Kürdistan bölgesinde referandum yapılması konusundaki tutumu çok nettir. Referandum yasal değil ve anayasaya aykırıdır ve sonuç her ne olursa olsun, kabul edilemez. Kürt halkımızın ve Irak halkının tüm çocuklarının değerlerine saygı duyduğumuzu vurgulamak isterim. Irak’ta değerleri bulunan her toplum, her aşiret ve her gruba saygı duyuyoruz ancak kendi değerlerini bir ülkede sanki başka biri yokmuş gibi uygulamaya çalışmak çok tehlikeli bir tutumdur. Bazı şeyleri gerçek karar diye zorla kabul ettirmeye çalışmak tehlikeli bir sonuç doğuracaktır biz bunu kabul etmiyoruz ve halkımızın böyle bir şey yapmasına izin vermeyeceğiz.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi; Zi Kar velayetinde bulunan aşiretin liderleri ve önde gelen şahsiyetleriyle yaptığı görüşmede ise Irak’ın birliğine vurgu yaparak, elde edilen başarıların Iraklıların birlik ve beraberliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

El-İbadi daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Zi Kar’daki gençlerimiz çatışmalarda vatanlarını savunmak için en ön saflarda yer aldılar ve canlarını IŞİD terör örgütüne karşı zafer kazanabilmek için feda ettiler. Aşiretler ülkenin arka plandaki gücüdür ve dini liderler de aşiretlerden düzene ve yasalara uyarak hükumete destek olmalarını istemektedirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.