Hüccetülislam Reisi: İran halkının velayet eksenli olması, İmam Rıza (as)’ın öğretileri sayesindedir

  • 19 Kasım 2017
  • 1.130 kez görüntülendi.
Hüccetülislam Reisi: İran halkının velayet eksenli olması, İmam Rıza (as)’ın öğretileri sayesindedir

Kutsal Rezevi Külliyesi mütevellisi hüccetülislam Reisi, İran halkının velayet eksenli olmasının İmam Rıza (as)‘ın beyanatı ve öğretileri sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Astan News’un bildirdiğine göre Kutsal Rezevi Külliyesi mütevellisi hüccetülislam Reisi Mutahhar Rezevi Türbe hademelerinin katılımıyla İmam Rıza (as) Türbe’sinin İslam İnkılabı avlusunda düzenlenen İmam Rıza (as) şehadet yıldönümü gecesi hutbe okuma töreninde yaptığı konuşmada, İslam şeriatinin bazı ahkamı ve gayeleri söz konusu olduğunu kaydederek, şeriatin ahkamı dinin gerekli hükümleri ve gayeler ise söz konusu ahkamdan güdülen hedefler olduğunu söyledi.

Nizamın maslahatını belirleme konseyi üyesi hüccetülislam Reisi konuşmasını şöyle sürdürdü: Din ve dini öğretiler temelinde İslami ütopyanın oluşması ve İslami toplumda şekillenen tüm ilişkiler, şeriatin gayelerindendir. Meneviyat, ahlak, güvenlik ve sosyal adalet, İslami ütopyanın başlıca endeksleridir.

İslam Peygamberi’nin Medinetü’n Nebi’de beşeriyete cehaletten kurtulmanın tek yolunun “أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُوْلِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ…” ayetine uymak olduğunu beyan ettiğine işaret eden hüccetülislam Reisi, maalesef bazıları meramlı rehberliği siyasi rehberlikten ayırmak istedikleri, oysa Medinetü’n Nebi’nin İslam Peygamberi’nin (saa) şer’i ve siyasi yöneticiliğiyle şekillendiği, İslam Peygamberi’nin bu şehirde İslami toplumun nasıl yönetileceğini gösterdiğini ifade etti.

Cahiliye ruh halinin vuku bulması ve İslami toplumda gericiliğin nedeninin kafirlere itaat etmek olduğunu kaydeden hüccetülisalm Reisi, şöyle dedi: İslam Peygamberi (saa) defalarca İslami toplumunn cahiliye dönemine geri dönmesi konusunda uyarıda bulundular ve bundan kurtulmanın yolunun Nebevi ve Masum İmamlar siyerini izlemek olduğunu buyurdular, ancak maalesef İslami toplum İslam Peygamberi’nin tavsiyelerini unutarak tefrikaya düçar oldu.

Emeviler ve Abbasilerin Müslümanlara musallat olmalarının sırrının Müslümanların velayetin konumu ve velayet eksenli olmayı unutmaları olduğunu kaydeden hüccetülislam Reisi, “İslam tarihinde nerede İslami toplum velayete itaat etmişse, yücelerek tevfike nail olmuştur ve nerede başkalarının istekleri ve rızası gözetilmişse, sorunlar ve sıkıntılara maruz kalmıştır”ifadesini kullandı.

İmam Rıza (as) ‘ın Horasan diyarına ayak bastığı ilk andan itibaren «کَلِمَةُ لا إلهَ إلّا اللّهُ حِصنی فَمَن دَخَلَ حِصنی اَمِنَ مِن عَذابی بِشُروطِها وَ أنَا مِن شُروطِها» hadisini beyan ederek, bizlere velayet eksenli olmayı öğrettiğini kaydeden hüccetülislam Reisi, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bugün Hüseyni Aşura, şehitlerin kanı, İran İslam Cumhuriyeti kurucusu İmam Humeyni ve İslam İnkılabı Rehbri’nin basiret oluşturmaları sayesinde İran’ın büyük halkı İmam Rıza (as)’ın buyruklarına itaat etmenin yolunu bulmuş ve Müslüman milletler de bizim milletimizi izleyerek hak taleplik ve özgürlük yolunu izlemeye başlamıştır.

Müslüman milletlerde cehaletin ortadan kaldırılması ve İslami uyanışın şehitlerin kanı sayesinde gerçekleştiği ve bunun da kuşkusuz dünyanın uyanışı için bir ön adım olduğunu kaydeden hüccetülislam Reisi, şöyle dedi: İmam Rıza (as) “halk bizim kelamımızın güzelliğini anlarsa, bizi izler” diye buyurdu ve bugün üniversiteler, dini ilimler merkezleri, elitler ve İslami medya mensupları bu kelamın iyiliklerinin beşeriyete tanıtılması bağlamında çaba göstermelidir ve bu husus gerçekleşirse, kuşkusuz dünya halkı bu büyük İmam’ı izlemeye yönelecektir.

Kutsal Rezevi Külliyesi mütevellisi hüccetülislam Reisi bugün dünya halkının maneviyat ve öz İslam’a yönelişinin her zamankinden daha fazla olduğu ve bu konunun bizim omuzlarımıza ağır sorumluluk koyduğunu ifade etti.

Bugün İran halkı nezdinde var olan velayet eksenlilik, İmam Rıza (as)’ın beyanatı ve öğretileri sayesinde olduğunu kaydeden hüccetülisalm Reisi, konuşmasını şöyle sürdürdü: yurdun batısında yürekleri derinden acıtan deprem olayında, İslam İnkılabı Rehberi’nin beyanatı ardından yurt geneli depremzedelere yardım için seferber edildi.

Hüccetülislam Reisi konuşmasının bir başka bölümünde geçen sene Teberiz-Meşhet yolunda tren kazası sonucu hayatını kaybeden Azeri vatandaşlar ve ayrıca yurdun Batısında vuku bulan depremde hayatını kaybedenleri saygıyla anarken, onlar için hak Teala katından rahmet ve mağfiret talep etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.