Irakçi: Avrupa, nükleer anlaşma için daha çok çaba sarfetmelidir

  • 23 Mayıs 2016
  • 729 kez görüntülendi.
Irakçi: Avrupa, nükleer anlaşma için daha çok çaba sarfetmelidir

Japonya Uluslararası Kamu Yönetimi Araştırmaları Merkezi’nde Ortadoğu’nun Gelecek Düzeni adlı oturumda konuşan Abbas Irakçi, konuşmasının başında yaptığı açıklamada, Mısır’daki uçak düşme olayına değinerek, bu olayın terörist bir hadise olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Bugün Ortadoğu’da gittikçe artan terörizm ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Irakçi, “IŞİD’in simgesi olduğu gittikçe büyüyen terörizm, şiddeti aşırı düzeyde kullanarak vahşilik ve barbarlığa yüz tutmuştur. Böyle terörizmin şu an daha çok Irak ve Suriye’de olmasına rağmen, bölge için en büyüh tehdit niteliğindedir, çünkü onun hedefi Ortadoğu’nun bütün düzeninin değiştirmektir” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Batı Asya bölgesinde terörle mücadeledeki rolüne değinen Irakçi, “İran’ın politikası, bölgede barış ve istikrarı geliştirmektir. Bugün İran bölgenin en güvenli ülkesi olmakla birlikte, terörle mücadelede de en çok rol oynayan ülke konumundadır” diye konuştu.

Nükleer anlaşmanın Batı Asya bölgesindeki olumlu gelişmelerden biri olduğunu açıklayan Irakçi, “Nükleer müzakerelerin sonuçlanmasının nedeni, karşı tarafın saygı dili ile konuşmayı seçmesiydi. Aynı zamanda bu müzakerelerde, her iki taraf da kazan-kazan yaklaşımı tercih etti” diye vurguladı.

Suriye krizinin askeri çözüm yolunun olmadığını kaydeden Irakçi, teröristlerin müzakere diye bir mantığa inanmadıklarından dolayı Suriye’de teröristlerle müzakere etmeyceklerini belirtti.

İran’ın nükleer anlaşmanın tamamen uygulanması için verdiği taahhütleri yerine getireceğinin altını çizen Irakçi, “İran’a karşı yaptırımlar kaldırılmıştır, ancak Avrupa ülkeleri ve Japonya, İran ile ekonomik işbirliği fırsatını değerlendirmek üzere kendi özel sektörlerini teşvik etmeli ve nükleer anlaşmanın başarılı bir biçimde hayata geçmesi için daha çok çaba safetmelidir” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan’ın İran ile ilişkilerini kestiğine de işaret eden Irakçi, “Bence onlar yanlışlığa düştü. Biz bölgede İran-Suudi Arabistan rekabetine inanmiyoruz. Her iki ülke Ortadoğu’nun önemli oyuncuları arasında. Aşırıcılık ve terörizm, bütün oyuncuların üzerinde birleşmesi gereken ortak tehdittir” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.