İran, ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmasına uygun misillemede bulunacak

  • 12 Ekim 2017
  • 1.073 kez görüntülendi.
İran, ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmasına uygun misillemede bulunacak

İran İslam Cumhuriyeti Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) karşı ABD’nin ahde vefasızlılığına ve bu anlaşmadan muhtemelen çıkmasına karşı İran’ın gerekli cevabı vereceğini söyledi.

Roma’da düzenlenen Nükleer Silahsızlanma konferansına katılan Salihi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, konferansta İran’ın KOEP ile ilgili tutumunu açıkladıklarını ve ahde vefasızlıklara karşı İran’ın gereken cevabı vereceğini belirttiklerini söyledi.

Toplantıya katılanların KOEP’i değerli bir kazanım niteleyerek onun korunması gerektiği yönündeki tutumları olduğunu ifade eden Salihi, toplantıya katılanlarının tamamının KOEP ile ilgili tutumlarının İran ile aynı olduğunu söyledi.

Salihi, KOEP’in yeniden müzakere edilmez olduğunu ve en iyi yolun tüm tarafların KOEP’e bağlı kalmaları olduğunu söyledi.

Salihi, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çıkması halinde İran’ın uygun karşılık vereceğini belirterek, Avrupa’dan beklentilerinin Amerika’nın tutumuna karşı uygun karşılık vermesi olduğunu zira Avrupa’nın nükleer anlaşmanın korunmasını istediğini söyledi.

İngiltere’nin İran’ı bölgeyi istikrarsızlaştırdığı yönünde rolü olduğu iddiasında bulunmasına da sert tepki gösteren Salihi, bazen Avrupalıların da Amerika’nın konuşmalarını tekrarladıklarını söyledi.

İngiltere’nin de nükleer anlaşmadan çıkma ihtimaline değinen Salihi, böyle bir durumun İngiltere’nin zararıyla sonuçlanacağını çünkü bu ülkenin İran ve 5+1 grubu arasındaki müzakerelere katıldığını ve belli bir hedefle bu müzakereleri takip ettiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.