“İran, askeri merkezlerini UAEA denetimine açmaz”

  • 23 Ağustos 2017
  • 1.099 kez görüntülendi.
“İran, askeri merkezlerini UAEA denetimine açmaz”

İran İslami Şura Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Cemali, UAEA’nin İran’ın askeri merkezlerini ziyaret etme hakkına sahip olmadığını belirtti.

İslami Şura Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyelerinden “Muhammed Cevad Cemali” bugün yaptığı açıklamada, İran’ın PMD dosyasının nükleer anlaşma uyarınca kapatıldığını belirterek, UAEA’nin İran’ın askeri merkezlerini ziyaret etmesinin yasal olmadığını, nükleer anlaşma uyarınca sadece nükleer tesisleri denetleme iznine sahip olduğunu vurguladı.

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley’in UAEA’nin İran’ın askeri merkezleri dahil şüphe duyduğu her noktayı ziyaret edebileceğine dair sözlerine tepki gösteren Cemali, bu iddianın doğru olmadığını ve İran’ın asla askeri merkezlerinin ziyaret edilmesini kabul etmeyeceğini, çünkü bunun İran’ın ulusal egemenliğine aykırı olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed cevad Zarif, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Sekreteri Yukiya Amano’ya gönderdiği bir mektupta, Amerika BM Temsilcisi Nikki Haley’nin nükleer anlaşmayla ilgili Viyana’ya yapacağı ziyaretinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.

Zarif sözü geçen mektupta, bu ziyaretin içerdiği belirli amaçları ile propaganda özelliği, zor bir diyalog sürecinin ardından üzerinde anlaşılan nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda negatif sonuçların ortaya çıkışına sebep olabileceğini ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.