İran cumhurbaşkanı Ruhani: BM Güvenlik Konseyi oturumu ABD’nin yalnız olduğunu gösterdi

  • 27 Eylül 2018
  • 1.481 kez görüntülendi.
İran cumhurbaşkanı Ruhani: BM Güvenlik Konseyi oturumu ABD’nin yalnız olduğunu gösterdi

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump’ın başkanlığındaki BM Güvenlik Konseyi oturumunun ABD’nin yalnız kaldığına işaretle, bütün ülkelerin nükleer anlaşmayı desteklediğini ve Amerika’nın tutumunu kabul etmediklerini açık bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 4+1 ülkeleri Dışişleri Bakanlarının Salı günkü bildirisinden memnuniyetini dile getirerek, ‘’Bu bildiri Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) korunması yönünde iyi bir ilerlemedir fakat bizim beklentimiz bunun ötesindedir ve bunları karşı tarafa da beyan ettik ve onlarda bunları dikkate alarak İran’ın KOEP’in menfaatlerinden yararlanmasını sağlayacakları sözünü verdiler’’ dedi.

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Ruhani, BM Güvenlik Konseyi oturumu ile ilgili, ‘’Oturumda ilk önce İran ile ilgili konuşulacağı bildirildi fakat diğer üyelerin karşı çıkması ile Amerika sözünü geri aldı. Toplantıda Amerika’nın yalnız olduğu görüldü, tüm katılımcılar direkt veya dolaylı şekilde Amerika’nın KOEP’ten çıkmasının yanlış olduğunu bildirdiler ve herkes KOEP’e destek verdi’’ dedi.

Görüştüğü tüm yetkilileri İran’ın KOEP’te kalmasının akılcı ve tedbirli bir hareket olduğunu bildirdiklerini ifade eden Ruhani, nükleer anlaşmada Füze meselesi olmadığını ve bunun başından beri açık ve net olduğunu söyledi.

Amerika’nın inzivaya itildiğini ifade eden Ruhani, Amerika’nın uyguladığı baskılarda bazı sorunlar olduğunu fakat İran’ın sabır, birlik ve direnişle bu zor günleri geride bırakacağını söyledi.

Avrupa liderlerinin Amerika’nın uyguladığı baskıları en aza indirmeye çalıştıklarını ifade eden Ruhani, 4+1 grubu tarafından açıklanan bildirinin de Avrupa, Çin ve Rusya’nın KOEP’i güçlendirmeye çalıştıklarını gösterdiğini söyledi.

Amerika’nın er yada geç izlediği yanlış yoldan geri döneceğini ifade eden Ruhani, bu yolun Amerika’nın yararına olmadığını, esasen kimsenin yararına olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri bakanının İran aleyhindeki sözlerine değinen Ruhani, Amerika’nın Irak’ta neden var olduğunu sorarak, Irak’ta bir halk oylaması yapılması durumunda Irak halkının yabancıları ülkelerinde istemediklerini belirleyeceklerini söyledi.

Amerika’nın Suriye’deki varlığının da yasa dışı olduğunu ifade eden Ruhani, Suriye’nin yasal hükümetinin de bunu mahkum ettiğini ve varlığının yasa dışı olduğunu ve zarar görüp, görmemesinin de İran’ı ilgilendirmediğini söyledi.

İran cumhurbaşkanı Lübnan Hizbullah hareketinin bölgedeki rolüne de değinerek, ‘Lübnan Hizbullah hareketi IŞİD teröristlerini Lübnan’dan çıkaran bir örgüttür ve Lübnan halkı da destek vermekte ve takdir etmektedir.” dedi.

Ruhani, Filistin Meselesi’ne de temasla, ‘Eğer 70 yıl önce bu topraklar (Filistin) siyonistler tarafından işgal edilmeseydi, bugün bölgedeki şimdi durum da yaşanmayacaktı ve bölgenin durumu daha farklı olacaktı’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.