İran Dışişleri Bakanı Zarif’in bölge turu sürüyor

  • 15 Mayıs 2019
  • 912 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı Zarif’in bölge turu sürüyor

Türkmenistan’ın ardından Hindistan’a giden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yeni Delhi’deki temaslarına son vererek, Japonya’ya gitti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yarın sabah saatlerinde Japonya Başbakanı ile görüşecek.

Dışişleri Bakanı Zarif dün de Yeni Delhi’de Hint mevkidaşı ile bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Hintli mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, bölgede kuşku uyandıran eylemlerin tansiyonu yükseltme hedefi ile yapıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Hintli mevkidaşı Suşma Swaraj ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Bugünlerde Rusya gibi yakın ortaklarımıza bildirdiğimiz gibi, nükleer anlaşma konusunda Hintli yetkililerle gerekli fikir alışverişinde bulunuldu’ dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı’nın İran’ın nükleer anlaşmanın çıkarlarından yararlanması fikrini paylaştığını açıklayan Zarif, İran’ın bu anlaşma çerçevesinde verdiği taahhütleri yerine getirdiğini belirtti.

ABD aşırı politikacılarının bölgede bir savaş başlatma amacı güttüğünü kaydeden Zarif, bölgede kuşkulu eylemlerin tansiyonu yükseltme amacı ile yapıldığını söyledi.

Bu arada dün İran-Hindistan ortak konsüler toplantısının 11.si iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Yeni Delhi’de düzenlendi.

İran ve Hindistan yetkilileri toplantıda, ikili konsüler konuları ele alarak, tutukluların intikali, tutukluların iadesi ve ceza konusu alan işlerde işbirliği alanlarında varılan anlaşmalardan dolayı memnuniyetini dile getirdiler.

Hindistan ve İran Dışişleri Bakanlığı konsolosluk işleri genel direktörleri görüşmede ayrıca, iki ülkenin ticari ve hukuki alanlardan işbirliği anlaşmasının kesinleştirilmesine vurgu yaptılar.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, pazartesi akşamı üst düzey bir siyasi ve iktisadi heyet başkanlığında Hindistan yetkilileri görüşmek üzere Yeni Delhi’ye gelmişti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Yeni Dehli ziyaretinden önce de Türkmenistan’a ziyarette bulunarak, bu ülke cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı ile görüşmüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.