İran Doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa’ya Gidecek

  • 16 Nisan 2016
  • 924 kez görüntülendi.
İran Doğalgazı Türkiye Üzerinden Avrupa’ya Gidecek

İran doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmak için uzun zamandır yeni yollar arayışı içerisindeydi. İran, doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmak için Irak ile bir anlaşma imzaladı.

İran-Irak arasında yapılan doğalgaz anlaşmasına göre İran, Irak topraklarını kullanarak doğalgazını Avrupa’ta taşımak için yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edecek. İnşa edilecek doğalgaz boru hattının maliyeti 2.3 milyar dolar.

İran’ın ingilizce yayın yapan resmi kanalı Press TV’nin haberine göre; İran doğalgazını iki şirket üzerinden Avrupa’ya pazarlamaya çalışıyor.

İran’ın inşa edeceği yeni doğalgaz hattı İran’ın güneyinden başlayarak Irak toprakları üzerinden Türkiye’ye ulaşacak. Türkiye’den ise İran doğalgazı Avrupa’ya sevkedilecek.

2.3 milyar dolar maliyeti olan İran doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak yeni boru hattının uzunluğu 1300 kilometre olacak.

Irak makamları ile yeni boru hattı anlaşmasını İran’ın IGEDC şirketi imzaladı. Boru hattının yapımını ise İran’ın Pasargad Enerji şirketi üstlendi. 2.3 milyar dolara mal olacak olan yeni boru hattının yüzde 25’ini IGEDC şirketi üstlenecek. Hattın maliyetinin yüzde 75’lik kısmını ise hükümet finanse edecek.

İran’ın yapacağı yeni boruhattı İran topraklarından başlayarak, Irak, Irak’ın kürt bölgesinden geçerek Türkiye’ye ulaşacak. Boru hattının İran sınırları içerisinde kalan kısmı 590 kilometre.

Suudi Arabistan ve Bahreyn İran petrolünün ve gazının Avrupa’ya ulaşmasını engellemeye çalıştığı iddia edilmişti. Suudi Arabistan ve Bahreyn İran petrol ve doğalgazını taşıyan gemilerin limanlarına yaklaşmasını yasaklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.