Ä°ran-Hindistan-Afganistan; Tahran’da Stratejik anlaÅŸmalar yapıldı

  • 23 Mayıs 2016
  • 886 kez görüntülendi.
Ä°ran-Hindistan-Afganistan; Tahran’da Stratejik anlaÅŸmalar yapıldı

KOEP anlaşmasının hayata geçirilmesi ardından, dünyanın öteki bölgelerindeki önemli ülkeler gibi Asya kıtasının da önemli büyük ülkeleri İran İslam Cumhuriyeti ile yakın işbirliğinde bulunmak istediklerini bildirdiler.

Nitekim Çin, Japonya, Güney Kore ülkelerinden üst düzey heyetlerin Ä°ran’a yaptıkları ziyaret sonrası ÅŸimdi de Hindistan baÅŸbakanı’nın Tahran’ı ziyaret etmesi iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin muhtelif alanlarda geliÅŸmesi yönünde bu ülkeler liderleri arasında ciddi bir iradenin var olduÄŸunu göstermektedir.

Dün öğleden sonra Tahran’aü gelen Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi bugün sabah saatlerinde Ä°slami Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani tarafından Saadabad Sarayı’nda resmi törenle karşıladı.

Saadabad Cumhuriyet tesislerinde gerçekleşen törende iki ülkenin resmi marşlarının okunmasından sonra Hasan Ruhani ve Narendra Mondi’nin katılımıyla iki ülke heyetlerinin görüşmesi başladı.

Bu görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Ruhani, Hindistan Başbakanı Mondi ve iki ülkenin üst düzey yetkililerinin de katılımıyla; iki ülke ilişkilerinin gelişmesi ve uluslararası alanda önemli konular üzerinde görüşmeler yapılacak.

Hindistan Asya ülkeleri içerisinde üstün ekonomik güce sahip bir ülke ve yeni ekonomik güç olarak bilinmekte.

Ä°ran ile siyasi, ekonomik ortak çizgiler, Ä°ran malları açısından Hindistan’ın çok büyük bir piyasa oluÅŸturması ve enerji alanında Ä°ran ve Hinristan arasındaki münasebetler, Hindistan’ın dış ticaretinde ikinci ortağı konumunda olmasına sebep olmuÅŸtur.

Bunun için de Hindistan başbakanının tahran ziyareti aynı zamanda Hiundistan açısından da iyi bir yatırım fırsatı olarak değerlendirilmektedir.

DiÄŸer yandan Hindistan BaÅŸbakanı’nın Tahran’a gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu ziyaretle; aynı zamanda çok yönlü bir iÅŸbirliÄŸi hedefini de gütmekte olup, üçlü anlaÅŸmanın imzalanmasını (Ä°ran – Hindistan – Afganistan) siyaset, ekonomi, kültür alanlarında iÅŸbirliÄŸini güçlendirme yollarını araÅŸtırmayı, ikili iliÅŸkileri geliÅŸtirmeyi yine bölgesel ve uluslararası alandaki iÅŸbirliÄŸini artırmayı hedeflemektedir.

Zira Hindistan BaÅŸbakanı Mondi’nin tahran’a yaptığı ziyaretle eÅŸ zamanda Afganistan CumhurbaÅŸkanı Muhammed Gani EÅŸref’in de bugün Tahran’ı ziyaret ederek bu üç ülke arasında ortak bir iÅŸbirliÄŸi görüşmesi ÅŸekillenecek olması bu ziyaretin önemini daha da artırmıştır. Bu temaslarda Hindistan’ın, Ä°ran’ın Çabehar limanı aracılığı ile Orta Asya bölgesine ulaÅŸmasını saÄŸlayacak bir anlaÅŸmanın imzalanacak olması bu üçlü görüşmenin hayati bir önem kazandığını gösteriyor.

Çabehar limanının bölge ülkeleri arasındaki ticari ve iktisadi iÅŸbirliÄŸinin artışındaki önemini hatırlatan Hindistan BaÅŸbakanı Mondi, Çabehar limanına yatırım fırsatının, Ä°ran ve Hindistan’ın menfaatine olacağı gibi hatta tüm bölge ülkelerinin de menfaatine tamamlanacağını belirtmiÅŸtir. Hindistanlı bir firmanın nakit 85 milyon dolar ve 150 milyon dolarlık finans saÄŸlama suretiyle Ä°ran’ın Çabehar limanının geliÅŸtirilmesi için yatırım yapmayı taahhüt ettiÄŸi belirtiliyor.

Afganistan’dan Hindistan’a ve Hindistan’dan Afganistan’a mal transitinde önemli bir rol ifa edecek olan Çabehar-Zahidan demiryolu projesine katılım bu üç ülkenin ilgi duyduÄŸu diÄŸer önemli bir proje olup bu projenin hayata geçmesi bölge ülkeleri arasındaki ticari mübadeleyi daha da canlandıracaktır. Bu projelerin yanı sıra Ä°ran ve Hindistan Çabehar serbest ticaret bölgesinde Petro-Kimya tesislerinin inÅŸası konusunda da bir takım görüşmeler gerçekleÅŸtirmiÅŸlerdir.

Bu projelerin hayata geçirilmesi, Ä°ran ve Hindistan’ın baÅŸka ülkelerin de katılımıyla ortak projeleri baÅŸlatabileceklerini gösterebilir.

Ä°ran, Hindistan ve Afganistan arasında Tahran’daki üçlü oturum aynı zamanda ortak iÅŸbirlikleri konusunda bölge ülkeleri için de bir örnek teÅŸkil edebilir ve bölgede istikrar ve güvenliÄŸin, ilerleme ve kalkınmanın saÄŸlam temellere oturtulmasına vesile olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.