İran petrol bakanı: Yaptırımlar iki ay sonra resmen kalkacak

  • 19 Ekim 2015
  • 881 kez görüntülendi.
İran petrol bakanı: Yaptırımlar iki ay sonra resmen kalkacak

Yaptırımların iki ay sonra resmen kalkacağını ifade eden Bijen Zengene “Yaptırımlar sonrası yabancı şirketler İran petrol sanayinde bulunmak için komisyon ödemeye mecbur değiller” dedi.

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene bugün Tahran’da düzenlenen Petrol ve Eenerji Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada devletin çabaları sonucu uluslararası arena ve ortamda İran’ın karşısında bulunan sorunların giderildiğini belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti’nin yeni bir siyasi ve uluslararası aşamaya girdiğinin altını çizen Zengene “Amerika ve AB’nin nükleer konulu yaptırımları KOEP’ye esasen kaldırılmış ve yaptırımların kalkmasına yönelik işleminin iki ay sonra hayata geçmesi bekleniyor” diye ifade etti.

Yaptırımlar sonrası dönemde ünlü yabancı şirketlerin İran petrol ve doğalgaz sektöründe çalışmaları için öncelikle gelişmiş ülkelerin teknolojilerini ülkee getirmelerinin gerekli olduğunu vurgulayan Zengene “Finans ve yeni piyasaların bulunması İran petrol sanayinin yaptırımlar sonrası dönemdeki öncelikleri arasında yer alıyor” açıklamasında bulundu.

İran’ın kayvettiği pazarlara en kısa zamanda geri dönmeyi hedeflediğini belirten Zengene “İran petrol ve doğalgazının geleneksel müşteri ile birçok müzakere gerçekleştirdik ve geleneksel müşterilerimiz İran ile yeni petrol sözleşmeleri imzalamaya hazırlanıyor” diye açıkladı.

İran’ın Ortadoğu’nun limitsiz doğalgaza sahip tek ülkesi olduğunu dile getiren Zengene “Doğalgaz üretim ve dağıtımı konusundaki yüksek potansiyelden dolayı rafineri ve petrokimya gibi birimlerde yatırım yapılması için elverişli ortam mevcut” diye kaydetti.

Yaptırımlar sonrası dönemde petrol sözleşmelerinin geçmişe kıyasla daha saydam hal alacağına da işaret eden Zengene “Bütün yabancı şirketlerden komisyon peşine düşen kişilerden uzak durmalarını ve asla böyle bir para ödememelerini istiyorum” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.