İran-Türkiye ikili ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmaya çalışıyor

  • 18 Aralık 2018
  • 3.565 kez görüntülendi.
İran-Türkiye ikili ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmaya çalışıyor

İran-Türkiye ticaret hacminin son yıllarda düşüşe geçmesine rağmen, uzmanlara göre iki ülke arasındaki ticaret boyutunun 30 milyar dolara çıkma potansiyeli bulunuyor.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin özel temsilcisi Mahmud Vaizi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da aralarında bulunduğu Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde, iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesine yönelik gereken adımların hızlıca atılması gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı geçtiğimiz günlerde Ankara’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la ile de yaptığı görüşmede İran ve Türkiye arasında gelişen ilişkilere  temasla, İran ve Türkiye stratejik işbirliği yüksek konseyi şimdiye kadar dört toplantı düzenlediğini ve beşinci toplantının da önümüzdeki günlerde düzenleneceğini, bu oturumların ikili ticari ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını umduklarını vurguladı.

Görüşmede Ticaret Bakanı Pekcan da Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’ye yapacağı ziyareti ikili ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmek için iyi bir fırsat olduğunu belirterek çabaları bu yönde yoğunlaştırmak gerektiğini ifade etti.

2017 yılında İran’dan 3 milyar 260 milyon dolar mal ithalatı gerçekleştirerek Türkiye ihracat piyasasında 11. sırada yer aldı. Bu yıl İran’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat ise 7 milyar 492 milyon dolar oldu ve Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 8. sıraya yerleşti.
21 Mart-21 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşen ticaret hacmine baktığımız zaman, İran’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat miktarında %32.92 düşüş yaşandığını görebiliriz. İran bu dönemde Türkiye’ye en çok polimer, çinko ve alüminyum ihraç etti.
Türkiye’nin İran’a yaptığı ihracat ürünlerinde çeşitlilik daha fazladır. Bu dönemde Türkiye’den İran’a sırasıyla muz, otomotiv parçaları, fiber, odun hamuru ve tütün ihracatı yapıldı. Bunlar İran’ın Türkiye’den ithal ettiği ürünlerin %33’ünü oluşturdu.
İran ve Türkiye’nin ticari ve ekonomik görüşmeleri ve Türk ekonomisi daha dikkatlı incelenirse, İranlı ürünlerin bu ülkeye ihracatında artış kaydedilmesine neden olabilir. İhracat ürünleri çeşitli olursa Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin seviyesi gelişebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.