İran, Türkiye ve Azerbaycan 3’lü zirvesi düzenlendi

  • 06 Nisan 2016
  • 848 kez görüntülendi.
İran, Türkiye ve Azerbaycan 3’lü zirvesi düzenlendi

İran, Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti 3’lü toplantısı bugün İran’ın kuzeyinde yer alan Ramser kentinde 3 ülkenin Dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlendi.

Bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Elmar Muhammedov, İran’a gelerek, Ramser’de Dışişleri Bakanımız Muhammed Cevad Zarif ile 3’lü toplantı kapsamında bir araya geldiler.

Ramser toplantısının ardından açıklama yaparan İran Dışişleri Bakanı Zarif, bu toplantıda 3 ülke arasında gelecek 2 yılda hangi girişimlerin hangi alanlarda yapılacağına vurgu yapan ortak çalışma programı dahil iki işbirliği belgesinin imzalandığını duyurdu.

Zarif, İran, Türkiye ve Azerbaycan tarafından alınan ortak kararların icrasını güvence altına almak amacıyla, 3 ülke Dışişleri yardımcılarının katılımıyla bir komitenin kurulduğunu belirtti.

Zarif, toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, 3 ülkenin bağlı olduğu ortak ilkelere vurgu yapıldığını, ayrıca, üç ülkenin yapacağı işbirliklerinin vurgulandığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı, 3 ülkenin tranzit, enerji, turizm ve kültür alanlarında işbirliği yapacağını kaydetti.

Zarif, 3 ülkenin yaptığı bir diğer anlaşmanın da bölgede güvenlik ve barış sağlanması için işbirliği konusunda olduğunu, bu bağlamda iyi müzakerelerin gerçekleştiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı, 3’lü toplantıda, İran’ın nükleer anlaşması gibi uluslararası anlaşmalar ve yükümlülerin doğru biçimde uygulanmasına vurgu yapıldığını da sözlerine ekledi.

Zarif ayrıca, toplantıda, İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşilatı Zirvesi başta olmak üzere İslam ülkelerinin birliğinin garanti edilmesi, bölge güvenliği için endişe verici bir durum olan Karabağ başta olmak üzere anlaşmazlıkların uluslararası hukuka uygun barışçıl çözümü ve ateşkese vurgu yapıldığını ifade etti.

Zarif, bir sonraki toplantının Azerbaycan Cumhuriyeti’nde düzenleneceği duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı, İran, Azerbaycan ve Rusya Dışişleri bakanlarıyla ortak toplantıya katılmak üzere Ramser’den Bakü’ya gidiyor.

Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirisinde, bölgesel örgütler çerçevesinde ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine, İslam birliği ve kardeşliğin takviye edilmesi ve İslam dünyasının sorunlarının etkin çözümüne ve bu bağlamda işbirliğine vurgu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, terörizm, radikalizm ve bölücülükle mücadelenin atlı çizildi.

Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki münakaşasının uluslararası hukuk çerçevesinde ivedilikle çözümlenmesi de sonuç bildirisinde vurgulandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.