İran ve Azerbaycan barış ve istikrar kaynağıdır

  • 23 Şubat 2016
  • 803 kez görüntülendi.
İran ve Azerbaycan barış ve istikrar kaynağıdır

Tahran, 23 Şubat 2016 – Cumhurbaşkanı Ruhani, Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüşmesinde İran ve Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki ortak enerji alanlarını kullanmak için görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bugün Tahran’a gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sadabat Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Ruhani bu görüşmenin ardından Aliyev’le düzenlediği basın toplantısının başlangıcında, iki ülke cumhurbaşkanlarının geçen 2.5 yılda 5. Kez olarak görüştüğünü belirterek, “Her görüşmede iki dost, kardeş ve komşu ülkenin işbirliğinin artmasına tanık oluyoruz” dedi.

Bu ziyaretin İran’da seçim haftasına denk geldiğini söyleyen Ruhani, “Ziyaretin nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından yapılmasından mutluluk duyuyoruz. İki ülke ortak komisyonları da geçen iki yılda çok aktifleşmiş ve bunun sonucunda bugün 11 işbirliği protokolünün imzalandığını görüyoruz” diye konuştu.

İkili görüşmede önemli siyasi, ekonomik ve kültürel meselelerin ele alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Ruhani, Astara-Astara demiryolunun bağlanmasıyla kuzey-güney koridorunun faaliyet geçmesinden sonra büyük bir gelişme kaydedileceğini dile getirdi.

Petrol, doğalgaz ve elektrik takası hususunda da konuşmalar yaptıklarını bildiren Ruhani, Hazar Denizi’ndeki ortak petrol ve doğalgaz sahaları hakkında olumlu görüşmeler gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülkenin uluslararası kuruluşlarda her daim birbirlerini desteklediğini ve İran ve Azerbaycan’ın istikrar ve barış kaynağı olduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın her zaman İran’a uygulanan yaptırımlara karşı çıktığını dile getiren Aliyev, “İran-Azerbaycan ilişkileri en üst düzeye ulaşmaktadır. İlişkilerimizi çok eskiye dayanıyor. İki halk yüzyıllarca yan yana yaşamış ve bizi birbirine bağlayan unsur, ortak din, tarih ve kültür olmuştur” diye açıkladı.

İki ülkenin ilişkilerinin ortak paydaya dayandığını vurgulayan Aliyev, bu ilişkilerin günümüzde stratejik düzeye taşındığını ve uluslararası kurum ve kuruluşlarda bunun örneğinin görüldüğünü bildirdi.

İki ülke ticari ilişkilerinin geleceğinin parlak olacağını kaydeden Aliyev, “Bugün ikili ve global sorunları hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Terörle mücadele konusunda ortak hareket etmeyi hedefledik ve bundan sonra da böyle devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Bölgesel konuların da konuşulduğunu kaydeden Aliyev, dün Amerika ve Rusya’nın Suriye’de ateşkesin sağlanması hususunda anlaştıkları haberini duyduklarından dolayı sevindiğini söyledi.

Suriye’de herşeyden önce ateşkesin sağlanması ve daha sonra barışın kurulması gerektiğinin altını çizen Aliyev, “Kendi geleceği hakkında karar veren unsur, Suriye halkıdır” diye açıkladı.

İran ve Azerbaycan çeşitli konulardaki fikirlerinin birbirine uyduğunu vurgulayan Aliyev, “İki ülke birbirine saygı duyarak içişlerine karışmamalıdır. İçişlerine karışılmaması durumunda savaşlar biter” diye konuştu.

Bugün ikili ilişkilerin gelişmesine yönelik birçok işbirliği protokolünün imzalandığını dile getiren Aliyev, “İmzalanan anlaşmalar geleceğin rotası belirleyecek. Bu protokollerin içeriği önem arzediyor. Bunlardan bazısı bölgesel ve golab meseleler üzerine ve bazıları ise ikili ilişkileri kapsamaktadır” açıklamasında bulundu.

Kuzey-güney koridorunun açılması ile ilgili olumlu adımlar atıldığını belirten Aliyev, kendilerinin görevinin İran-Azerbaycan demiryollarının birbirine bağlaması olduğunu kaydetti.

İran’ın Azerbaycan’ın petrol ve doğalgaz sahalarında ortaklık için çok çalıştığını açıklayan Aliyev, “Hazar Denizi milli servetimiz ve barış ve istikrarın kaynağıdır. Komşu ülkeler bizim vasıtamızla kendi ürünlerini dünyaya pazarlayabilir” diye ifade etti.

Her iki ülkede güzel ekonomik faaliyetlerin hayata geçtiğini de dile getiren Aliyev, “Günümüzde bölgemizde İran ve Azerbaycan barış ve istikrarın etkenidir” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.