İran ve Çin’in çok yönlü işbirliğine vurgu

  • 02 Ekim 2018
  • 1.569 kez görüntülendi.
İran ve Çin’in çok yönlü işbirliğine vurgu

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin uluslararası işler danışmanı Ali Ekber Velayeti, İran ve Çin arasında başta stratejik etüt alanı olmak üzere çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaptı.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin uluslararası işler danışmanı Ali Ekber Velayeti Pazartesi günü Tahran’da Pekin Üniversitesi Uluslararası Stratejik Etüt Müessesesi Başkanı Wang Ji Si ile görüştü. Görüşmede Velayeti İran ve Çin arasında başta stratejik etüt alanı olmak üzere çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi önemli bir zaruret olduğunu belirltti.

Uluslararası gelişmelere ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sergilediği tutumuna işaret eden Velayeti, Trump Amerika’nın maskesiz yüzü olduğunu ve ikinci dünya savaşından sonra süper güç olma özelliğini yitirmekte olduklarını düşündüğünü kaydetti.

Velayeti, Asya’nın doğusunda Çin, batısında İran ve kuzeyinde Rusya gibi ülkeleri varlığını gören Amerikalı yetkililerin Doğu Asya bölgesi dünyanın yeni ekseni olacağını öngördüklerini ve bu üç ülkenin her türlü ilerlemesi onların gözüne adeta bir diken gibi battığını vurguladı.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin uluslararası işler danışmanı Velayeti ayrıca, Amerika ve korsan İsrail bölgede bazı gerici Arap rejimlerin işbirliği ile bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçladıklarını belirterek şöyle dedi: Amerikalılar Irak’a musallat olmuş olsaydı, bölgeye art arda savaşlar dayatacaktı.

Görüşmede Pekin Üniversitesi Uluslararası Stratejik Etüt Müessesesi Başkanı Wang Ji Si ise, İran İslam Cumhuriyeti’nin doğuya bakışı bölgeyi iyi tanıdığını ortaya koyduğunu, İran ve Çin arasında bir çok işbirliği zemini bulunduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.