İran ve Irak genelkurmay başkanları arasında Tahran’da görüşme

  • 28 Eylül 2017
  • 1.016 kez görüntülendi.
İran ve Irak genelkurmay başkanları arasında Tahran’da görüşme

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Tahran’da Iraklı mevkidaşı Osman Ganimi ile bir araya gelerek Irak Kürt bölgesi yerel yönetiminin düzenlediği Irak’tan ayrılmayı içeren referandumu görüştüler.

Üst düzey askeri heyet başkanlığında Tahran’a gelen Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, İranlı mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile bir araya geldi.

IKBY’de düzenlenen tartışmalı referandumun konuşulduğu görüşmede karşılıklı ilişkilerin yanı sıra terörle mücadele ile sınır güvenliği üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Tümgeneral Bakıri, İran’ın Irak hükümeti, ordusu, Haşdi Şabi güçleri ve hakimiyetini var gücüyle destekleyeceğini belirterek, “Gerçekleşen görüşmede IKBY’de yapılan referandumun kabul edilmemesi konusundaki ortak duruşumuz ve Irak coğrafyasında herhangi bir değişim ile bölünmenin kabul edilemez olduğunu konuştuk” dedi.

Bunlara ilave olarak Tümgeneral Bakıri, “İran İslam Cumhuriyeti sadece birlik içindeki bir Irak ve tüm halkın oyuyla anayasaya dayanan hukuk üstünlüğünü benimsemektedir” ifadesini kullandı.

Tümgeneral Bakıri açıklamasının bir diğer yerinde de, Iraklı askeri heyetin İran-Irak sınır hattını incelemek amacıyla bugün (perşembe) ülkenin batısını ziyaret edeceğini bildirdi.

Tümgeneral Bakıri, “Görüşmede İran-Irak sınır hattında asker konuşlandırma konusunda İran’ın Irak ordusuna destek vermeye hazır olduğunu ortaya koyduk. Bunun detayları masaya yatırıldı” açıklamasını yaptı.

Iraklı yetkili de söz konusu görüşmede, görüşmede iki ülke arasında askeri alanda işbirliği, ülkesinde terörle mücadele, referandum gibi güncel konuların ele alındığını belirtirken İran’ın her zaman Irak halkının ve devletinin yanında olduğunu ve Irak’ın yeniden yapılanmasında da Irak’ın yanında olacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.