İran: Yemen buhranının sorumlusu BM’dir

  • 10 Kasım 2017
  • 1.231 kez görüntülendi.
İran: Yemen buhranının sorumlusu BM’dir

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Gulamali Hoşru, BM Güvenlik Konseyi’nin Yemen’in sınırlarının açılması için derhal harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

Hoşru, Presstv’ye verdiği demeçte, BM Güvenlik Konseyi’nin uhdesinde çok ağır bir sorumluluğun bulunduğunu belirterek; ”Güvenlik Konseyi, Yemen’in sınırlarının en kısa zamanda açılması için harekete geçmelidir’ dedi.

Hoşru, Yemen’in bir facia ile karşı karşıya olduğunu belirterek, bu ülke halkının Arabistan ve müttefiklerince askeri saldırılarla ve öte yandan bu ülkeye uygulanan yaptırımlardan dolayı açlık ve hastalıklarla can verdiğini söyledi.

İranlı yetkili, dün BM ve Güvenlik Konseyi dönem başkanına gönderdiği iki ayrı mektupta, Suudi rejiminin uluslararası kanunlara uyması ve diğerlerine zor yoluyla müdahalesine son vermesi için bu rejime baskı yapılmasını istedi.

(Bu arada BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, “Yemen’de abluka kaldırılmazsa dünyanın son yıllarda gördüğü milyonlarca kişiyi etkileyecek en büyük kıtlık yaşanacak” dedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’den Riyad’a füze fırlatılmasının ardından Suudi Arabistan’ın Yemen’de hava ve deniz limanlarını kapatması ve BM’nin yardım uçuşları dahil insani yardım operasyonlarının bloke edilmesi üzerine İsveç’in talebiyle ülkedeki insani durumu görüşmek üzere toplandı.

BMGK’daki kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklama yapan Lowcock, Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ablukayı derhal kaldırması çağrısında bulunarak, şunları söyledi: Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri birtakım önlemler aldı ve Yemen’deki hava ve deniz limanlarını kapattı. Abluka kaldırılmazsa Yemen’de kıtlık yaşanacak ve bu kıtlık Güney Sudan’da on binlerce kişiyi etkileyen kıtlık gibi ya da Somali’de 2011 yılında 250 bin kişinin ölümüne neden olan kıtlık gibi olmayacak. Dünyanın son yıllarda gördüğü milyonlarca kişiyi etkileyecek en büyük kıtlık yaşanacak.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.