İran’dan Arap Birliği’ne Sert Tepki

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Arap Birliği Bakanlar Şurası’nın İran İslam Cumhuriyeti aleyhindeki son bildirisinin, tek yanlı, gerçek dışı ve Suudi rejimine hizmet amaçlı olduğunu bildirdi.
İRNA’nın haberine göre, Behram Kasımi, dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’nin sözkonusu şuraya, güzel düşünme, doğru söyleme ve gözlerini gerçeklere açma yönünde nasihat ettiğini söyledi.
Kasımi, sözkonusu şuranın son yıllarda bu birliğinin bazı üyelerine yönelik körükörüne desteklerinin bölgedeki buhranların ve belaların azalmasına ve çözümüne neden olmadığı gibi aksine bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığın daha da artmasına neden olduğunu ve bu durumun aynı zamanda bölgede bazı Arap ülkelerinde mazlum ve savunmasız halklara yönelik cinayetlerin daha da artmasına sebep olduğunu söyledi.
İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, ”Eğer, Arap Birliği Bakanlar Şurası, bölge ülkeleri arasında barış içinde yaşamaya yardım etme konusunda temayülü varsa ve bunda samimi ise ve bu konuda iradesini ortaya koyma konusunda kararlıysa; Arabistan’dan, Suriye, Irak, Yemen ve Bahreyn’de cinayetlerini durdurmasını ve bölgedeki terörist gruplara desteklerine son vermesini istemelidir” dedi.
Behram Kasımi, geçen yıl Hac sırasında Mina’da yaşanan faciada binlerce hacı adayının can vermesine de temasla, bu feci faciada ölenlerin yakınları ve yaralılarının haklarının yerine getirilmesi ve bu doğrultuda gerçeklerin ortaya çıkarılmasının beklendiğini belirterek, bu gibi olayların Suudi rejiminin liyakatsizliğinden dolayı her yıl yaşandığına dikkat çekti.