İran’dan komşularına müzakere çağrısı

  • 12 Haziran 2017
  • 992 kez görüntülendi.
İran’dan komşularına müzakere çağrısı

Haftalık basın toplantısında konuşan Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran’ın tüm komşularını müzakereye davet etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi düzenlediği haftalık basın toplantısında gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Arap dünyasında ortaya çıkan sorunlarla ilgili Kasımi, “Arap dünyasına ait sorunlar, kendine özel çözüm yollarına sahiptir. Fakat zamansız ve yanlış bir protokolle düzenlenen Riyad oturumu ardından bölgede ortaya çıkan sorunların başında Katar krizi var” diye konuştu.

Kasımi Katar sorununu değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: Taraflar aralarındaki sorunları siyasi yollar ve müzakere vasıtasıyla çözmelidir. Biz tüm tarafları hoşgörüye davet ediyoruz. Biz ayrıca İran İslam Cumhuriyeti olarak komşularımızla geniş çaplı bir ilişki kurmayı planlayarak, bu konuda sahip olduğumuz büyük azim ve isteğimize dayanaıp aramızdaki ortaklıkları geliştirebiliriz.

Kuzey Irak yönetiminin bağımsızlık referandumu kararıyla ilgili Kasımi, “Birçok sorunla karşı karşıya olan bölgemizde bu tür konuların gündeme getirilmesi mantık dışı bir girişimdir ve Irak’ın toprak bütünlüğüne ciddi şekilde zarar verebilir. İran’ın bu konudaki tavrı gayet açık ve nettir. Biz Irakın toprak bütünlüğüyle milli hakimiyyetini desteklemeye devam edeceğiz. Bunlara ilave, İran Irak’ta yaşayan tüm etnikler ve mezheplerle uzun zamandan beri iyi bir ilişkiye sahiptir” açıklamalarında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İran’ın katar krizi ardından bölgede uyguladığı diplomasisiyle ilgili şöyle dedi: Katar krizi ardından bölgede oluşan özel koşullar doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı vakit kaybetmeden bölgesel diplomasisini yürütmeye başladı ve bu krizin daha ilk gününde Dışişleri bakanı zarif diğer ülkelerdeki mevkidaşlarıyla 15 telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kasımi sözlerini şöyle sürdürdü: Bu gelişmelerin devamında Dışişleri Bakanımız Türkiye’ye gitti ki bu ziyarette konuşulan başlıkların bir kısmı da Katar konusuydu. Türkiye ziyaretinden sonra da Sayın Bakanımız Astana’ya ayak basıp burada bulunan üst rütbeli yabancı yetkililerle bölgesel konuları görüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.