İranlı Büyükelçi: ABD zorbalıktan el çekmek zorunda kalacak

  • 17 Kasım 2018
  • 1.453 kez görüntülendi.
İranlı Büyükelçi: ABD zorbalıktan el çekmek zorunda kalacak

İran’ın Hollanda Büyükelçisi Alirıza Cihangiri, Amerika devletinin dünya genilinde inzivaya itilmesi ve başka ülkelere karşı sürekli zorbalık yapması ve baskı uygulamasına işaret ederek, Washington yönetimi sonunda zorbalıktan el çekmek zorunda kalacağını açıkladı.

Hollanda’nın Leiden üniversitesinde İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgeye ve dünyaya yönelik dış politikası hakkında bir konuşma yapan İran’ın Hollanda Büyükelçisi Alirıza Cihangiri, Bercam nükleer anlaşmasından uluslararası arenada diplomasinin en büyük kazanımı şeklinde söz etti. Cihangiri, Amerika’nın bu anlaşmadan tek yanlı olarak çekilmesi ve uluslararası yükümlülüklerinden cayması uluslararası camianın bu ülkeye güvenini yitirmesine ve küresel güvenliği tehlikeye atmasına sebebiyet verdiğini belirtti.

İranlı büyükelçi Cihangiri ayrıca İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası mahkemelerde ABD aleyhinde açtığı davaların sürecine değinerek, İran İslam Cumhuriyeti dünyada kimyasal silahların en büyük kurbanı olarak merkezi Lahey’de bulunan kimyasal silahların yayılmasını men eden kurumda aktif rol ifa ettiğini ifade etti.

Teröristlerin bölgede kimyasal silah kullandıklarını belirten büyükelçi Cihangiri, Suriye’de tekfirci terör örgütleri beyaz baretliler adlı örgütün yardımlarıyla uğradıkları hezimetleri telafi etmek için kimyasal silah kullandıklarını ve suçu Suriye yönetiminin üzerine yıkmaya çalıştıklarını, bu iddialar hiç bir araştırma yapılmaksızın Amerika’nın Suriye’ye gayri meşru saldırılarına gerekçe oluşturduğunu vurguladı.

Yemen’de insanif faciaya ve olumsuz şartlara temas eden büyükelçi Cihangiri, S. Arabistan Yemen’e yönelik yanlış politika izlemek ve askeri güce başvurmakla Yemen milletini zor duruma soktuğunu, Batı ise Yemen savaşını durdurmak için hiç bir ciddi girişimde bulunmadığını, bilakis Suud rejimine silah satmaya devam ettiğini ifade etti.

Büyükelçisi Cihangiri, eğer Yemen krizinin çözümü için İran İslam Cumhuriyeti’nin önerisi gözetilmiş olsaydı, dünya bugün bu insani faciaya şahit olmazdı, ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.