İslam ülkeleri arasında hac diplomasinin güçlendirilmesine vurgu

  • 21 Temmuz 2016
  • 943 kez görüntülendi.
İslam ülkeleri arasında hac diplomasinin güçlendirilmesine vurgu

İslam İnkılabı Rehberi’nin Hac ve Ziyaret İşleri Temsilcisi Hüccetül-İslam “Ali Gazi Asker” İran ve Pakistan başta olmak üzere bütün İslam ülkeleri arasında hac diplomasisinin sürdürülüp, güçlendirilmesine vurgu yaptı.

Pakistan’da bulunan İslam İnkılabı Rehberi’nin Hac ve Ziyaret İşleri Temsilcisi Gazi Asker dün Pakistan Diyanet İşleri Bakanı “Muhammed Yusuf” ile bir araya geldiği görüşmede, Suudi Arabistan’da hac organizasyonu sırasında geçtiğimiz yıl yaşanan acı olaylara işaretle ülkeler arasında bu bağlamda işbirliği, koordinasyon ve tecrübelerin paylaşımına daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Gazi Asker, çok sayıda Pakistanlı Müslüman’ın  kutsal mekanları ziyaret etmek için İran’a gelmesi veya Irak’taki kutsal mekanları ziyaret etmek amacıyla İran üzerinden geçmesine işaretle, iki komşu ülke arasında Pakistanlı ziyaretçiler (hacılar) için olanak kolaylık sağlanması adına işbirliği yapılmasına vurgu yaptı.

İslam İnkılabı Rehberi’nin Hac ve Ziyaret İşleri Temsilcisi Hüccetül-İslam “Ali Gazi Asker” İslamofobi konusuna da işaretle, bazı güçler ve ülkelerin dünyada İslamofobi’yi kışkırttığı ve körüklediğine dikkat çekerek, bu olguyla mücadele yollarını Pakistan Diyanet işleri Bakanı ile görüştü.

Pakistan Diyanet işleri Bakanı Muhammed Yusuf da, bu görüşmede İran ile Pakistan ilişkilerini çok dostane olarak niteleyip, hac merasiminin İslam ümmetinin birlik simgesi olduğunu ve bu bağlamda Pakistan’ın İran ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu belirtti.

İslam İnkılabı Rehber’inin Hac ve Ziyaret İşleri Temsilcisi ayrıca Pakistanlı muhtelif grup ve partilerden bir grup siyasi ve dinadamı ile bir araya geldiği toplantıda, İran halkı ve yetkililerinin her daim Pakistan ile ilişkilerin güçlendirilmesine vurgu yaptığını belirtti.

Hüccetül-İslam Gazi Asker, İran ile Suudi Arabistan arasındaki meseleler ve hac konusunda işaretle, İran’ın iki ülke arasındaki gerilimi diyalog ile çözümlemeye çalıştığını ancak Suudi Arabistan’ın kabul etmediğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl hac organizasyonu sırasında Mina’daki facia sırasında 461’den fazlı İranlı başta olmak üzere binlerce ziyaretçi, Suudi yetkililerin kifayetsizliğinden kaynaklanan izdiham sonucu hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan yetkilileri, siyasi sebeplerden dolayı, bu yıl İranlı ziyaretçilerin Vahiy topraklarına gitmesine mani olmuştur.

Mina’daki facianın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Suudi hükümeti bulunduğu sözlerine rağmen şimdiye kadar bu acı olay hakkında İslam ülkelerine hiçbir izahat yapmış değil.

Suudi yetkililer ayrıca hacı adaylarının can, mal ve namus güvenliğinin sağlanması konusunda hukuki, uluslararası ve İslami sorumluluklarını kabul etmekten kaçınıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.