Katar, Topraklarının Bir Komşu Ülkeye Karşı Kullanılmasını İstemiyor.

  • 30 Mayıs 2019
  • 886 kez görüntülendi.
Katar, Topraklarının Bir Komşu Ülkeye Karşı Kullanılmasını İstemiyor.

Katar, 13 bin ABD askeri personelinin görev aldığı Orta Doğu’daki en büyük ABD askeri üssü El-Udeyd’e ev sahipliği yapıyor. Birleşik Devletler operasyonlarının birçoğu buradan yürütülüyor.

ABD, İran’la yaşadığı gerilimde askeri techizatını bölgeye taşımaya devam ederken İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi, Katarlı mevkidaşıyla Doha’da bir araya gelerek Tahran’ın Körfez ülkeleriyle diyaloga hazır olduğunu açıkladı.

İranlı Orta Doğu Uzmanı ve analist Mosayeb Naimi, ABD güçlerinin Katar’a ve diğer ülkelere yerleştirilmiş olmasına rağmen, bu ülkelerin İran’a yapılacak bir müdahale için topraklarının kullanılmasına izin vermeyeceğini, çünkü kimsenin bölgesel bir savaşa katılmak istemediğini ileri sürdü.

Naimi, ”Bölgedeki gerilim, ABD’nin bölgede bir savaş oluşturmasına izin vermedi. Katar daha önce İran’a ve Amerika’ya, ABD’nin topraklarını kullanmasına izin veremeyeceklerini söylemişti. İran’la savaşa giren herhangi bir ülke büyük kayıplara maruz kalacak ve kimse savaş istemiyor. Diğer yandan ABD’nin bölgedeki en güçlü mütteifkleri Suudi Arabistan ve BAE buna izin verirse, sorumlu tutulacaklar ve İran tarafı kesinlikle yanıt verecektir.” dedi.

Bölgede olası bir savaşın mevcut dengeyi sarsacağını belirten Naimi, Katar’dan şimdiye kadar İran’a karşı ABD ve müttefikleri ile bir koalisyon kurabileceğine dair herhangi bir açıklama, yaklaşım olmadığını ifade etti. Naimi, ”Katar’daki üsler Irak krizi sırasında kuruldu. Katar, üslerin komşu ülkelere karşı kullanılmayacağını ABD’ye söylemişti. Katar bunu vurguluyor ve ABD müttefikleri BAE ve Suudi Arabistan’ın ekonomik ablukası sırasında İran’ın verdiği desteği unutmayacağını söylüyor.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.