Körfez Ülkelerinden Sonra Kazakistan’da Trump’ın İran Karşıtı Politikalarına Katıldı

  • 24 Mayıs 2017
  • 1.109 kez görüntülendi.
Körfez Ülkelerinden Sonra Kazakistan’da Trump’ın İran Karşıtı Politikalarına Katıldı

İngiltere’nin New Europe Gazetesi, Kazakistan’ın, Amerika hükümetinin İran karşıtı politikaları nedeniyle İran’a uranyum ihracatını askıya aldığını açıkladı.

İngiltere’nin New Europe Gazetesi yayınladığı bir yazıda; Kazakistan’ın Kazatomprom Şirketi ve İran Atom Enerji Kuruluşu arasında İran’a 950 ton sarı kek temin edilmesi konusunda bir anlaşma olduğunu açıkladı.

Sarı kek, katılaştırılmış uranyum oksidine verilen isimdir ve uranyum zenginleştirmek için kullanılmaktadır.

İran Atom Enerjisi Kurumu Ali Ekber Salihi, geçen yıl şubat ayında Kazakistan’dan 950 ton sarı kek talebinde bulunduğunu Nükleer Anlaşma Ortak Komisyon Sekreterliğine bildirmişti ve bu anlaşmanın uygulanması sadece İngiltere’nin onayını beklemektedir. Haber kaynakları, İngiltere’nin bu talebe karşı olduğunu ifade ediyor.

Geçen yılın son günlerinde de Kazakistan, İran’a 60 ton sarı kek ihraç etmişti. Bu ihracat, İran ve 5+1 ülkeleri arasında İran’ın zenginleştirilmiş uranyum rezervlerinin ülke dışına çıkarılması ve nükleer yakıt üretimi için sarı kek alınması konusundaki anlaşmanın bir bölümüdür.

Viyana’daki Nükleer Anlaşmada İran’a sarı kek ithalatında bulunma izni verilmiş ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ifadesine göre, sarı kek ithalatı 2015 yılında, 1979 İnkılabından sonra ilk kez başlamıştır.

New Europe Gazetesi, Kazatomprom Şirketinin Trump’ın yeni hükümetinin İran karşıtı politikaları nedeniyle İran’a uranyum ihracatını askıya aldığını açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.