Latin Amerika Ülkelerinde Neler Oluyor?

  • 08 Haziran 2016
  • 853 kez görüntülendi.
Latin Amerika Ülkelerinde Neler Oluyor?

Bu sene ise birçok bölge ülkesinde ve hükümetinde büyük değişimler yaşandı. Brezilya’da seçimleri kazanamayan sağcı kanat Dilma’ya yönelik darbeyle yönetimi ele aldı. Sağcı kanattan birçok isimin yolsuzluk soruşturması devam ederken gayri-meşru bir yolla yönetime gelmeleri ise kendilerini temize çıkarma çabaları yolunda atılan en büyük adım oldu.

Arjantin’de Christina Fernandez hükümetine karşı yürütülen kirli savaşın faturası 2015’teki başkanlık seçiminde sonuca yansıdı ve muhafazakar kanadın adayı iş adamı Mauricio Macri seçimleri %1 farkla kazandı. ABD yanlılığı da bilinen Macri’nin yönetime geldiği Arjantin, Güney Amerika’da en çok protestonun yaşandığı ülke oldu. Ancak özellikle ABD’nin domine ettiği medyaya Arjantin’deki protestolar yansımazken, yapay krizlerle boğuşan ABD karşıtı Venezuela, Peru, Şili ve Brezilya liderlerine yönelik protestolar basında kendisine fazlasıyla yer buldu.

Telesur haber sitesinin yayımladığı haberde 2016 yılında Güney Amerika’da yaşanan en büyük protestolar derlendi.

İşte TeleSur’un yayımladığı o liste;

1- Arjantin:

Ülkede Macri’nin yönetime gelmesinden bu yana, son 6 ayda en az 15 büyük sokak protestosu düzenlendi. Macri karşıtı bu protestoların çoğu işçiler ve sendikalar tarafından düzenlenirken Ocak ayından bu yana 154,000 devlet ve özel sektör çalışanı işini kaybetti.

Macri karşıtı protestolar, Panama Belgeleri’nde Macri’nin de adının geçmesi, offshore şirketlerinin bulunmasının ve vergi kaçırdığının ortaya çıkmasıyla daha da arttı. Ülkedeki en büyük protestolar ise ABD destekli darbenin yıl dönümü sırasında Obama’nın da ülkeyi ziyaret ettiği zaman düzenlendi.

2- Venezuela:

Venezuela’da da en az 8 büyük gösteri düzenlenirken Arjantin’in aksine gösterilerin bazıları Maduro hükümetine destek için, bazıları da muhalefet tarafından düzenlendi. ABD yanlısı tutumuyla bilinen Venezuela muhalefeti, Maduro’yu devirebilmek için ülkeyi referanduma götürmek için hala yoğun çaba harcıyor.

Ülkedeki en büyük gösteriler ise Mart ayında Maduro’yu devirmek isteyen ülke muhalefetine karşı yapıldı. Maduro karşıtı gösterilerde ise ekonomik kriz bahane edilirken birçok gösteride darbe çağrısı yapıldı ve CNN, Fox gibi ABD medyasının önemli kanalları bu protestolara geniş yer ayırdı.

Maduro karşıtı gösteriler olaylı ve gergin geçerken, Maduro’ya destek gösterileri ise daha barışçıl bir ortamda geçti. Muhalefetin gösterilerinde iki polis memuru da ağır şekilde yaralanırken, geçtiğimiz hafta düzenlenen gösteride bir kadın polis, muhalifler tarafından darp edildi. Muhalefetin protestolarda kullandığı ana argüman ise enerji ve gıda kıtlığı.

Ülkede Maduro’yu devirmek için ABD destekli muhalefet her yola başvururken bu kanadın Cumhurbaşkanı Maduro’yu görevden almak için yaptığı referandum hazırlıklarına ilişkin denetleme komisyonu başkanı Jorge Rodriguez, yaptığı açıklamalarda, sağcı kanadın başlattığı imza kampanyasında yaklaşık 190 bin imzanın ölmüş kişilere ait olduğunu söyledi.

3- Peru:

Peru’da 2016 yılında en az 7 büyük protesto düzenlendi. Buradaki gösterilerin odağında ise başkanlık seçimleri, madencilik tekeli ve Trans-Pasifik Ortaklığı anlaşması vardı.

Ülkedeki protestoların en büyükleri geçtiğimiz Nisan ayında, seçim döneminde gerçekleşti. On binlerce Perulu seçimlerin en iddialı adayı Keiko Fujimori’ya karşı diktatör babasının yönetimi zorla alışının yil dönümünde gerçekleşti.

Yine binlerce kişi solcu kanadın güçlü adaylarından Veronica Mendoza’nın adaylığını desteklemek için gösteriler düzenledi.

4- Brezilya:

Ülkenin seçilmiş başkanı Dilma Rousseff’in darbeyle devrildiği Brezilya’da ise en az 6 büyük protesto gösterisi gerçekleşti. Ülkenin farklı bölgelerinde sayısı milyonları bulan kişi Mart ayında Dilma Rousseff’in yönetimden çekilmesi için sokaklara döküldü. Rousseff’e karşı geniş bir medya kampanyası da yürütüldü.

Rousseff 2014’te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla itham ediliyordu.

Rousseff’e azil davası açılması yönünde karar alınması ve böylece Rousseff otomatik olarak görevden uzaklaştırılmasıyla 2011’den bu yana iktidarda bulunan Rousseff’ten boşalan görevi, Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer üstlenecek.

Başkanlık sarayından ayrılmadan önce kısa bir konuşma yapan Rousseff, azil davası kararını ‘darbe’ olarak değerlendirdi.

Rouseff, “Hatalar yapmış olabilirim ancak hiçbir suç işlemedim” dedi.

Rousseff, 1960, 70 ve 80’li yıllardaki askeri yönetime gönderme yaparak, “Bu ülkede bir kez daha bir darbeyle mücadele etmenin gerekeceği hiç aklıma gelmezdi” dedi.

ABD’nin darbelerden sorumlu büyükelçisi

Halkın seçtiği cumhurbaşkanı olmasına rağmen, kongre senatosunda yapılan oylama ile görevinden alınan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yaşadıklarının bir benzerini 2012 yılında Paraguay devlet başkanı Fernando Lugo da yaşamıştı. Amerikan emperyalizmine karşı duruşlarıyla bilinen bu iki ismin farklı zaman diliminde yaşadıkları sırasında aynı kişinin, Amerikan büyükelçisi olarak görev yapmış olması dikkat çekti.

Özellikle Dilma Rousseff’in yerine senato tarafından vekaleten atanan ismin Wikileaks belgelerinde bir Amerikan casusu gibi muhbirlik yapmış olduğu bilgisinin yer alması ve aynı süreçte Amerikan büyükelçisi olarak görev yapan Liliane Ayalde’nin 2012 yılında Paraguay’daki görev süresi içinde de Paraguay’da benzer bir darbe sürecinin yaşanması, Latin Amerika ülkelerine yönelik olarak Amerikan komplolarının ne denli somut bir hal aldığını ortaya koyar nitelikte.

5- Şili:

Şili’de ise 2016 yılında en az 5 büyük gösteri düzenlendi. Gösterilerin çoğunluğunu öğrenciler oluştururken hedefte Michelle Bachalet hükümeti var. Bachalet hükümeti yükseköğretimi ücretsiz hale getirse de öğrenciler sürecin çok yavaş işlediğinden ve eğitim sisteminde birçok sıkıntı bulunduğundan şikayet etmekte.

Öğrenci protestolarında zaman zaman sertlikler de yaşandı. Hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu. Gösteriler halen devam ederken, geçtiğimiz hafta bir özel güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.