Libyalı Taraflar Müzakere İçin Fas’a Gidecek.

  • 21 Mart 2015
  • 880 kez görüntülendi.
Libyalı Taraflar Müzakere İçin Fas’a Gidecek.

Libyalı taraflar arasında uzlaşma sağlanması için Fas’ta yürütülmesi kararlaştırılan görüşmelere bu pazar günü başlanacağı bildirildi

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, pazar günü Fas’ta yapılacak Libya görüşmelerinden, beklentiler doğrultusunda, ulusal birlik hükümetinin oluşturulması yönünde ümitli olduğunu bildirdi.

Leon, görüşmelerin yapıldığı başkent Rabat’ın es-Suheyrat bölgesinde düzenlediği basın toplantısında, “Taraflar arasında bir anlaşmaya varmak, önümüzdeki hafta ayrıntıların konuşulacağı müzakerelerin önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerde, ulusal birlik hükümetinin oluşturulması yönünde ümit taşıdığını belirten Leon, üç gün süreyle devam edecek müzakerelerde, ulusal birlik hükümetinin oluşturulması, güvenlik, istikrar ve silah sınırlamasının konuşulacağını kaydetti.

Leon, bütün taraflara tarihi sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda da çağrıda bulundu. Ülkedeki krize siyasi çözüm bulmak için BM öncülüğünde taraflar arasında başlatılan, Trablus’taki MGK üyelerinin katılmadığı diyalog görüşmelerinin birinci ve ikinci turları, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılmıştı. Trablus yönetiminin, müzakerelerin ülke içerisinde yapılması şartını öne sürmesinin ardından, Libya’nın Gadamis kentinde BM gözetiminde dolaylı olarak yürütülen görüşmelerde temsilcileri ve zamanı belirlenen müzakerelerin, Fas’ta yapılacağı açıklanmıştı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ise geçen ay Kubbe ilçesinde düzenlenen 47 kişinin öldüğü intihar saldırılarının ardından diyalog görüşmelerine katılımını askıya aldığını duyurmuş, böylece 26 Şubat’ta Fas’ta yapılması beklenen görüşmeler ertelenmişti.

Libya uzlaşı görüşmeleri, Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) ve Tobruk’taki Temsilciler Meclisi heyetlerinin katılımıyla BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon gözetiminde iki hafta önce Fas’ta başlamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.