Mısır’da Sisi aleyhinde gösteriler yayılıyor

  • 16 Nisan 2016
  • 836 kez görüntülendi.
Mısır’da Sisi aleyhinde gösteriler yayılıyor

Mısır’da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepkiler sürüyor. Göstericiler başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde cuma namazından sonra “Toprak namustur” sloganıyla protesto eylemleri düzenledi.

“Toprak Namustur” sloganıyla harekete geçen eylemciler, başkent Kahire’nin Mühendisin bölgesinde yer alan Mustafa Mahmud Meydanı, Giza’daki İstikamet Camisi, Abbasiyye Meydanı yakınlarındaki Merc bölgesi ve Gazeteciler Sendikası gibi farklı noktalarda toplandı.

Özellikle Gazeteciler Sendikası’nın önünde toplanan eylemcilerin akşam saatlerinde Tahrir Meydanı’nın yakınındaki Talat Meydanı’na doğru yürümeye çalıştı ancak polis bazı bölgelerde eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Reuters’ın geçtiği görüntülerde polisin göstericilere müdahalesinin gece saatlerinde de sürdüğü görülüyor.

Mısır polisi, daha önce ilan edilen eylemler dolayısıyla güvenlik önlemlerini artırmış, bazı caddelerin ve Tahrir Meydanı’ndaki metro durağının sabah saatlerinde kapatıldığını duyurmuştu.

Mısır, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan Kralı Selman’ın geçen haftaki Kahire ziyareti sırasında imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla Suudi Arabistan’a bırakmıştı.

Anlaşma Mısır’da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekerken Mısır hükümeti, adalarının Suudi Arabistan’a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Mısır halkının haklarından vazgeçmediklerini, belgelere göre adalarının Suudi Arabistan’a ait olduğunu belirtmişti.

(Tiran Adası, Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası’nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası’nın ise 33 kilometrekare büyüklüğünde olduğu kaydedildi.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.