Mukteda Sadr’dan Cumhurbaşkanlığına İtiraz

  • 11 Ekim 2016
  • 1.005 kez görüntülendi.
Mukteda Sadr’dan Cumhurbaşkanlığına İtiraz

Irak’ta Dini lider Mukteda es-Sadr, Irak Federal Mahkemesinin Başbakan Haydar el-İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesine tepki göstererek, halka gösteri çağrısı yaptı.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, Aşura günü etkinlikleri sonrası Bağdat’taki Federal Mahkeme önünde halk gösterisi çağrısı yaptı.

Sadr, açıklamasında, “Bu, ne Sadr ne de Sivil Akım yanlılarının gösterisi. Bu genel halk gösterisi olacak. Seçim Yüksek Komiserliği’ne karşı diğer kentlerde de gösterilere devam edeceğiz. Hazreti Hüseyin’in çizgisinde ilerlemeye devam edeceğiz ve reform yolunda kanımızın akmasından da onur duyarız.” ifadelerini kullandı.

7 ay boykot sonrası geri döndüğü Irak Ulusal Koalisyonu ile müzakerelerini askıya aldığını belirten Sadr, ayrıca kabinedeki bakanlıklara teknokrat adayların getirilmemesi durumunda süresiz oturma eylemi çağrısı yapacağını da aktardı.

Sadr Hareketi’nin lideri Sadr, uzun süre boykot ettiği parlamentonun en büyük grubu Ulusal Koalisyona 1 Ekim tarihinde geri dönmüştü.

Sadr, bağımsız olmadığını söylediği Yüksek Seçim Komiserliği ve seçim yasasının değiştirilmesini talep ediyor. Sadr yanlıları da söz konusu talepleri dile getirmek için her cuma Bağdat ve güney illerde gösteri düzenliyor. Sadr yanlılarının gösterisine Irak Sivil Akım üyeleri de destek veriyor.

Irak Federal Mahkemesi, Başbakan İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.