Myanmar Rohingyalı Müslümanları etnik olarak yok etmek istiyor

  • 18 Şubat 2017
  • 1.068 kez görüntülendi.
Myanmar Rohingyalı Müslümanları etnik olarak yok etmek istiyor

İngiltere’nin siyasi analistlerinden Riyad Kerim Tesnim Habere verdiği röportajda, Myanmar Hükümetinin etnik bir soykırım için 11 maddelik planına değindi ve şunları söyledi: Myanmar’da Rohingyalı Müslümanların öldürülmesi hükümetin bu planının bir parçasıdır.

Kim bu hususlara dikkat edecek olursa, Myanmar Hükümetinin Rohingyalı Müslümanlara karşı etnik bir soykırım başlattığını anlayacaktır.

Riyad Kerim, Mona acil yardım kurumunun kurucularından biri ve bu kurumun müdürdür. Rakhine eyaletindeki 1.1 milyondan fazla Rohingyalı Müslüman’ın hakları çok sınırlıdır ve Myanmar hükümeti onları yasa dışı göçmenler olarak adlandırmaktadır ve onlara vatandaşlık bile vermek istememektedir. Birleşmiş Milletler ’in raporuna göre şimdiye kadar 66 binden fazla Rohingyalı Müslüman Myanmar Hükümetinin acımasız eylemlerinden kurtulmak için Bangladeş’e kaçmıştır.

Riyad Kerim Myanmar’daki Rohingyalı Müslümanların acı ve üzücü durumları ve onların ülke güvenlik güçleri tarafından öldürülmeye devam etmesi hakkında sorulan soru üzerine şunları söyledi: ‘Şu an Myanmar’da yaşanan olaylar, insanlık için utanç verici bir lekedir. İzin verin bir konuyu açıkça ifade edeyim, bu olaylar, bir grup ya da dinler arasında yaşanan bir çatışma değildir.

Bu, hükümetin desteği ve hükümetin liderliği ile etnik bir grubu yok etmek için yapılan bir eylemdir. Gelin bir adım geri gidelim… Rohingyalı Müslümanların tarihi geçmişi, binlerce Müslümanın Arakan eski krallığına geldiği 15. yüzyıla dayanmaktadır. Diğer birçok Rohingyalı Müslüman da Rakhine ve Bengal bölgelerinin sömürgeci bir devlet tarafından İngiliz Hindistan’ının bir parçası olarak yönetildiği dönem olan 19 ve 20. yüzyılların başlarında bölgeye gelmişlerdir. 1948 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, Burma’da ardı ardına hükümetler iktidara geldi ve bu ülke 1989 yılında Myanmar adını aldı ve Rohingyalı Müslümanların tarihi iddialarını reddetti ve Rohingyalı Müslümanları bu ülkedeki etnik bir grup olarak tanımak istemedi. Şimdi Myanmar hükümeti, birçok Rohingyalı Müslümanın asırlardır bu ülkede yaşamasına rağmen, Rohingyalı Müslümanları Bengal’den yasadışı gelen göçmenler olarak adlandırıyorlar.

Rohingyalılar 1982 yılına kadar vatandaşlık hakkına sahiplerdi ve yasal hükümet kurulduktan sonra, Rohingyalı Müslümanların hakları iptal edildi.

Myanmar Hükümeti etnik bir grubu yok etmek için 11 maddelik bir planı 1988 yılında onayladı. Bu planın maddeleri şunlardır:

1: Rohingyalı Müslümanlara kimlik kartı verilmeyecek ve onlar isyancılar olarak tanınacak.

2: Rohingyalıların nüfusunun artmasına engel olmak için yavaş yavaş evlilik konusunda kısıtlamalar getirilecek ve onları bastırmak için her türlü yöntem ve zulümden yararlanılacak.

3: Nüfuslarının Müslümanlardan daha fazla olması için Budistlerin nüfusu arttırılmaya çalışılacak.

4: Onlara geçici olarak bir köyden bir köye ya da bir şehirden bir şehre yer değiştirme izni sadece yabancı bir ülkeye seyahat şeklinde verilecek ve Rohingyalı Müslümanların Arakan eyaletinin merkezine seyahat etmeleri yasaklanacak.

5: Rohingyalı Müslümanların yüksek öğrenim görmeleri ve araştırma yapmaları yasaklanacak.

6: Hiçbir Müslüman’ın devlet hizmetlerine atanamasın azizin verilmeyecek.

7: Rohingyalı Müslümanların arazi, mağaza ve bina sahibi olması yasaklanacak. Rohingyalı Müslümanların malikiyeti altında bulunan herhangi bir mülkün, mülkiyeti iptal edilecek ve Budistler arasında paylaştırılacak. Onların bütün ekonomik faaliyetleri durdurulacak.

8: Rohingyalı Müslümanların cami, dini okul ve yerleşim alanı inşa ve tamir etmesi yasaklanacak.

9: Müslümanları Budist yapmak için gizli faaliyetler yürütülecek.

10: Rakhine ve Müslümanlar arasında bir dava olduğu zaman mahkeme zengin olan taraf lehine karar verecek ve bu şekilde fakir Müslümanların umutsuzluğa düşerek ülkeyi terk etmesi sağlanacak.

11: İslam ülkelerinin dikkatini çekmemek adına Müslümanların toplu bir şekilde katliam edilmesinden sakınılacak.

Riyad Kerim röportajın devamında şu ifadelerde bulundu: ‘Kim bu hususlara dikkat edecek olursa, Myanmar hükümetinin Rohingyalı Müslümanlara etnik bir soykırım başlattığını anlayabilir.’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.