OPEC ve OPEC dışı ülkelerin kararı yürürlüğe girdi

  • 02 Mayıs 2020
  • 772 kez görüntülendi.
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin kararı yürürlüğe girdi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı ülkelerin 12 nisan’da petrol üretim miktarını düşürme kararı bugün uygulama geçti.

İRNA’nın haberine göre, 12 nisan’da OPEC ve OPEC dışı ülkelerin video konferansında mayıs ve haziran aylarında günlük 9 milyon 700 bin varil üretimde azaltmaya gidilmesi kararı alınmıştı.

OPEC’ten yapılan açıklamada, OPEC adıyla bilinen ve 23 ülkenin bulunduğu grup toplam ham petrol üretimlerini 1 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltacak.

Söz konusu günlük ham petrol üretimi kesinti miktarının 1 Temmuz-31 Aralık arasındaki 6 ay boyunca 7,7 milyon varil olacağı belirtilen açıklamada, 1 Ocak 2020-30 Nisan 2022 arasındaki 16 ay boyunca ise 5,8 milyon varil kısıntıya gidileceği kaydedildi.

Açıklamada, üye ülkelerin yapacakları kesintilerin Ekim 2018 ayındaki üretim miktarlarına göre hesaplanacağı aktarılırken, OPEC lideri Suudi Arabistan ile OPEC dışı ülkelerin lideri Rusya’nın ise kesintilerinin günlük 11 milyon varil üzerinden hesaplanacağı bildirildi.

Ayrıca, söz konusu üretim kesinti anlaşmasının 30 Nisan 2022’ye kadar geçerli olacağı bilgisine yer verilirken, OPEC ülkelerinin anlaşmayı Aralık 2021’de yeniden değerlendireceği belirtildi. Üye ülkelerin bir sonraki toplantısı telekonferans yoluyla 10 Haziran’da gerçekleştirilecek.

İran, Libya ve Venezuela sözkonusu petrol üretim azaltılması kararından muaf tutulmuşlardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.