Pakistan Başbakanı İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İle görüştü

  • 20 Ocak 2016
  • 800 kez görüntülendi.
Pakistan Başbakanı İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İle görüştü
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, Pakistan Başbakanı ile görüşmesinde, terör örgütlerini İran ve Pakistan’ın ortak kaygısı olarak nitelendirdi.

Mehr Haber ajansının bildirdiğine göre İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Tahran’a gelen Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif ile bir araya geldiği görüşmede, “İran-Pakistan sınırındaki güvenlik meseleler zaman boyunca iki ülkenin ortak kaygıları olmuştur” diyerek, “Bu sorunun çözüm yolu iki ülkenin daha çok işbirliği ve koordine içinde olmasını gerektiriyor” ifadesini kullandı.

İshak Cihangiri, “Yaptırımlar döneminde İran halkı ağır baskılara maruz kaldı, lakin halkımız sabırlılıkla tüm sorunların üstesinden geldi” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, “İran İslam Cumhuriyeti dış politikasında ön planda tutulan konulardan biri komşu ülkeler ile olan ilişkilerini geliştirmektir. Pakistan İran’la dayanışa içinde olmakla beraber sahip olduğu kültürel bağlar nedeniyle İran açısından ön planda tutulmaktadır” diye söyledi.

Yaptırımlar sonrası ekonomi, siyaset ve kültürel alanlarda Tahran ve İslamabad arasındaki ilişkilerin artırılmasını temmeni eden Cihangiri, bankacılık alanında iki ülke arasındaki işbirliği düzeyinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Yaptırımların kaldırılmasıyla ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine zemin hazırlanmıştır” dedi.

İshak Cihangiri, aşırıcılık ve terörizmle bölge genelinde mücadele edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Terör örgütlerinin varlığı iki ülkenin de ciddi kaygısıdır. İkili ilişkileri geliştirmekle onların terör eylemlerine karşı çıkmalıyız” açıklamasında bulundu.

Nevaz Şerif de bu görüşmede, İran’a karşı uygulanan yaptırımların kalkmasından dolayı tebriklerini ileterek, Enerji ve elektrik üretimi gibi alanlarda İslamabad’ın Tahran ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu bildirdi.

İran’ı ikinci evi olarak niteleyen Pakistan Başbakanı, “İran, Pakistan için dost ve kardeş ülkedir. Ben bu ziyaretten onur duymaktayım” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.